Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

ESTA za tranzitne svrhe

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA za tranzit, Zahtjevi ESTA

Tranzit kroz SAD može biti koristan za putnike koji žele rezervirati povoljniju ili jeftiniju zrakoplovnu kartu na putu do svog konačnog odredišta. Putnici iz jedne od zemalja Visa Waiver Programa mogu koristiti ESTA (elektronički sustav za autorizaciju putovanja) za takve tranzitne svrhe. Ako je ESTA zahtjev za tranzit odbijen ili putnici ne ispunjavaju uvjete za ESTA, kao alternativu mogu podnijeti zahtjev za C-1 tranzitnu vizu.

ESTA se izdaje na razdoblje od dvije godine ili do datuma isteka putovnice, ovisno o tome koji je datum prvi. ESTA se može koristiti za više ulazaka u Sjedinjene Države do 90 dana po posjetu. Nadalje, putnici u tranzitu mogu koristiti svoju ESTA u turističke ili poslovne svrhe u Sjedinjenim Državama dok je njihovo odobrenje odobreno.

Putnici koji žele koristiti ESTA u tranzitne svrhe moraju na obrascu za prijavu naznačiti da prolaze samo kroz SAD i da je njihovo krajnje odredište teritorij izvan SAD-a.

ESTA za tranzitne svrhe
ESTA za tranzitne svrhe

Podnošenje zahtjeva za ESTA kao tranzitni putnik

Postupak prijave ESTA za putnike u tranzitu sličan je kao i za ostale putnike. Podnositelji zahtjeva moraju ispuniti online obrazac, dajući osobne podatke i podatke o putovnici, kao i odgovore na pitanja u vezi s podobnošću i sigurnošću. Jedna kritična razlika za putnike u tranzitu je u odgovoru na pitanje o svrsi putovanja: trebali biste navesti "tranzit" ako je vaš primarni razlog ulaska u SAD putovanje u drugu zemlju.

Preporuča se podnijeti zahtjev za ESTA najmanje 72 sata prije polaska, iako se odobrenja često dobivaju mnogo brže. Nakon odobrenja, ESTA vrijedi dvije godine ili do isteka putovnice, što god nastupi prije, i dopušta više ulazaka u SAD

Procedure dolaska i tranzita u SAD-u

Po dolasku u SAD, putnici u tranzitu s ESTA-om prolaze kroz iste procedure ulaska kao i drugi posjetitelji. Morate obaviti carinske i useljeničke formalnosti, čak i ako je vaše konačno odredište izvan SAD-a. To uključuje predočenje vaše putovnice i ESTA odobrenja službeniku carinske i granične službe (CBP) , koji vam može postaviti pitanja o vašim planovima putovanja i trajanju tranzita.

Nakon što prođete imigraciju, pokupit ćete prijavljenu prtljagu i proći kroz carinu. U većini američkih zračnih luka morat ćete ponovno prijaviti svoju prtljagu za daljnji let, čak i ako je označena za vaše konačno odredište. Obavezno ostavite dovoljno vremena između svojih povezujućih letova za dovršetak ovih postupaka jer mogu oduzimati puno vremena.

Navigacija američkim zračnim lukama tijekom tranzita

Zračne luke u SAD-u obično su dobro opremljene za prijevoz putnika u tranzitu. Nakon što prođete carinu, potražite znakove koji vas usmjeravaju do terminala ili izlaza za vaš povezni let. Ako trebate presjedati između terminala, većina velikih zračnih luka nudi usluge prijevoza ili sustave unutarnjeg prijevoza.

Tijekom vašeg prijevoza možete pristupiti sadržajima zračne luke kao što su saloni, restorani i trgovine. Ako vam je tranzitno vrijeme dugo, razmislite o rezervaciji dnevne sobe u hotelu u zračnoj luci kako biste se odmorili i osvježili.

Što ako sam u tranzitu do Kanade, Meksika ili susjednih otoka?

Vrijeme provedeno u Kanadi, Meksiku i susjednim otocima Sjedinjenih Država ubraja se u ograničenje od 90 dana po posjetu, bez obzira na način prijevoza, bilo da se putuje kopnom, morem ili zrakom. Stoga se odobrena ESTA može koristiti za ponovni ulazak u Sjedinjene Države sve dok ukupni posjet gore navedenim okolnim teritorijima ne prelazi ukupno 90 dana.

Susjedni otoci uključuju mnoge britanske, francuske ili nizozemske teritorije ili posjede u ili u blizini Karipskog mora, kao što su: Bahami, Barbados, Bermuda, Haiti, Dominikanska Republika, Jamajka, Martinique, St. Pierre i Miquelon, Trinidad i Tobago, Leeward Islands, Anguilla, Antigua, Guadeloupe, Nevis, St. Kitts, Britanski Djevičanski otoci, Windward Otoci, Dominika, Grenada, St. Lucia i St. Vincent.

Ostali ESTA zahtjevi

Putnici koji žele dobiti ESTA za potrebe tranzita trebaju pregledati ESTA zahtjeve prije podnošenja zahtjeva, kao i pojedinosti Programa izuzeća od vize .

Odbijanja i nepodobnosti

Na odbijanja ESTA-e nije moguće uložiti žalbu. Podnositelji zahtjeva koji prolaze kroz Sjedinjene Države, a kojima je ESTA odbijena ili ne ispunjavaju uvjete, još uvijek mogu podnijeti zahtjev za C-1 tranzitnu vizu.

Ograničenja

Produljenje vašeg boravka ili promjena statusa – ne možete produljiti ESTA ili podnijeti zahtjev za prelazak na kategoriju vize dok ste na teritoriju Sjedinjenih Država. Svi drugi zahtjevi za vizu ili naknadni ESTA zahtjevi moraju se podnijeti izvan Sjedinjenih Država. Podnositelji zahtjeva bi ugrozili buduće zahtjeve za vizu ili ESTA ako ne bi napustili Sjedinjene Države prije nego što prođe 90 dana otkako su stigli na teritorij SAD-a s ESTA-om.

Svrha putovanja – ESTA se ne može koristiti ako putnik namjerava studirati za akademski kredit, raditi za plaćanje iz izvora u SAD-u ili raditi kao suradnik u tisku, kao što je uloga na radiju, tisku, filmu ili bilo kojem drugom oblik medija. ESTA se ne može koristiti za bilo koji oblik plaćenog natjecateljskog ili izložbenog nastupa pred publikom koja plaća. Na kraju, ESTA se ne može koristiti kao način dobivanja stalnog ili privremenog boravka, osim 90 dana odobrenih u okviru Programa izuzeća od vize.

Dopuštenost

Odobrena ESTA ne jamči ulazak u Sjedinjene Države u tranzitne svrhe. Carinska i granična zaštita (CBP) ima ovlast zabraniti svakom putniku odobrenom od ESTA-e ulazak u Sjedinjene Države. Odbijanja na granici mogu biti uzrokovana razlozima kao što su neprijavljivanje robe ili robe, davanje pogrešnih informacija na ESTA obrascu zahtjeva ili bilo koji drugi razlog koji se smatra mogućim imigracijskim ili sigurnosnim rizikom za Sjedinjene Države. Ako vam se na granici odbije pristup, nećete imati pravo na žalbu.

Liječenje u SAD-u

Planirani medicinski tretman

Ako ste planirali liječenje u Sjedinjenim Državama, na granici će vas možda tražiti da dostavite dokaz o liječenju koje ste zakazali. Posjedovanje nekog oblika dokaza pri ruci trebalo bi biti dovoljno za ispunjavanje svih zahtjeva za informacijama o medicinskom liječenju na granici SAD-a. Dokazi mogu uključivati dokumentaciju o medicinskoj dijagnozi i zašto se liječenje mora obaviti u Sjedinjenim Državama. Drugi oblici dokaza mogu uključivati pismo liječnika ili kirurga iz SAD-a koje sadrži pojedinosti o liječenju, troškovima i duljini postupka, uključujući prognozu i vrijeme oporavka nakon tretmana, kao i dokumentaciju da se troškovi postupka mogu platiti na temelju vlastitih sredstava podnositelja zahtjeva, takvi dokazi mogu uključivati bankovne izvode ili druge oblike novčanih sredstava koja se mogu koristiti za plaćanje bilo kojeg medicinskog postupka.

Neplanirani medicinski tretman

Medicinske probleme koji se pojave tijekom vašeg putovanja u Sjedinjene Države rješavat će lokalno medicinsko osoblje. Troškove za svaki neplanirani i naplativi tretman će ili pokriti vaše putno osiguravajuće društvo ili će biti isplaćeni u bilo kojem trenutku prije ili nakon tretmana.

Posebna razmatranja za putnike u tranzitu

Trajanje stajanja : Vodite računa o vremenu koje ćete provesti u prijevozu. Iako ESTA dopušta boravak do 90 dana, vaš prijevoz trebao bi razumno odgovarati vašem planu putovanja.

Napuštanje zračne luke : Putnicima u tranzitu s ESTA-om dopušteno je napustiti zračnu luku i ući u SAD dok čekaju svoj daljnji let. Međutim, morate se pridržavati uvjeta VWP-a i osigurati da napustite SAD do svog konačnog odredišta unutar dopuštenog vremenskog okvira.

Povezivanje letova u različitim zračnim lukama : Ako vaš povezujući let polazi iz druge zračne luke , pobrinite se da imate dovoljno vremena za putovanje između zračnih luka i dovršite potrebne procedure.

Priprema za vaš tranzit kroz SAD

Provjerite svoj ESTA status : Provjerite je li vaša ESTA važeća za cijelo vaše tranzitno razdoblje u SAD-u

Planirajte stanke : Upoznajte se s izgledom tranzitne zračne luke i dostupnim uslugama, posebno ako imate dugo stanke.

Spakirajte osnovne stvari u ručnu prtljagu : Držite bitne stvari poput putnih isprava, lijekova i presvlake u svojoj ručnoj prtljazi radi lakšeg pristupa tijekom prijevoza.

Ostanite informirani : Budite u tijeku s informacijama o statusu leta i svim promjenama plana puta.

Zaključak

Putnici koji ispunjavaju uvjete mogu koristiti ESTA u tranzitne svrhe. Odobreni podnositelji zahtjeva za ESTA također mogu provoditi vrijeme u SAD-u u dozvoljene turističke ili poslovne svrhe. Putnici bi trebali biti svjesni da se svaki dan proveden u Kanadi, Meksiku ili okolnim teritorijima ubraja u ESTA ograničenje od 90 dana, te im se stoga savjetuje da planiraju svoje itinerere na temelju ograničenja putovanja u SAD-u, zajedno s bilo kojim ograničenjima druge odredišne zemlje.