Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Kada se prijaviti za ESTA

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA vrijeme prijave, ESTA status, ESTA vodič za prijavu

Putovanje u Sjedinjene Države u okviru Programa izuzeća od viza (VWP) pojednostavljeno je Elektroničkim sustavom za autorizaciju putovanja (ESTA), automatiziranim sustavom koji utvrđuje podobnost posjetitelja za kratke boravke. Određivanje vremena podnošenja zahtjeva za ESTA podnositeljima zahtjeva daje dobru predodžbu o tome kada će započeti podnošenje zahtjeva za ESTA. Ako se odobri, ESTA se izdaje na razdoblje od dvije godine ili na datum isteka putovnice podnositelja zahtjeva, ovisno o tome koji je datum raniji. Stoga, ako podnositelj zahtjeva planira višestruka kratka putovanja u Sjedinjene Države tijekom dvije godine, tada bi podnositelju zahtjeva možda bilo bolje da pričeka bliže vremenu svog prvog odlaska prije podnošenja zahtjeva za ESTA.

Razumijevanje kada se prijaviti za ESTA ključno je za osiguranje nesmetanog iskustva putovanja. Ovaj članak pruža detaljan vodič o idealnom vremenu za ESTA aplikacije, faktore koje treba uzeti u obzir i savjete za izbjegavanje uobičajenih zamki.

Kada se prijaviti za ESTA
Kada se prijaviti za ESTARazumijevanje ESTA-e i njezine svrhe

Prije nego što se upustimo u vremenski aspekt, važno je razumjeti što je ESTA i njezinu ulogu u procesu putovanja. ESTA nije viza, već preduvjet za građane zemalja VWP-a da putuju u SAD bez vize u turističke, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe, za boravak do 90 dana. Sustav provjerava putnike prije njihova dolaska, povećavajući sigurnost i olakšavajući ubrzani ulazak nakon slijetanja u SAD

Kada se prijaviti za ESTA: Opće smjernice

Carinska i granična služba SAD-a (CBP) preporučuje podnošenje zahtjeva za ESTA čim počnete planirati svoje putovanje u Sjedinjene Države. U idealnom slučaju, prijave bi trebalo podnijeti najmanje 72 sata prije datuma putovanja. Ova preporuka postoji kako bi se uzela u obzir sva kašnjenja ili problemi koji bi se mogli pojaviti tijekom procesa prijave.

Ako podnositelj zahtjeva planira samo jedno putovanje u Sjedinjene Države u sljedeće dvije godine, tada se podnositelj zahtjeva može prijaviti kad god on / ona odabere sve dok se ESTA zahtjev preda najmanje 72 sata prije polaska jer je to maksimalni iznos vrijeme potrebno CBP-u za obradu ESTA zahtjeva.

Važnost rane primjene

Rano podnošenje zahtjeva za ESTA ključno je iz nekoliko razloga. Prvo, omogućuje dovoljno vremena za rješavanje potencijalnih problema koji se mogu pojaviti, kao što su pogreške u aplikaciji ili potreba za dodatnom provjerom. U slučaju da ESTA zahtjev bude odbijen, putnici će imati vremena podnijeti zahtjev za američku vizu, što je dugotrajniji i detaljniji proces.

Rana prijava također pruža bezbrižnost, znajući da se o jednom kritičnom aspektu planiranja putovanja vodi računa dosta unaprijed. Ovo je posebno važno za poslovne putnike ili one s fiksnim datumima putovanja koji si ne mogu priuštiti smetnje u zadnji čas.

Situacije koje zahtijevaju posebnu pozornost

Određene situacije zahtijevaju dodatnu pozornost prilikom podnošenja zahtjeva za ESTA. Na primjer, ako imate kazneni dosje , povijest odbijanja ulaska u SAD ili prethodne probleme s vizom, preporučljivo je podnijeti zahtjev za ESTA znatno prije preporuke od 72 sata. Ovi čimbenici mogu dovesti do dodatnog pregleda, a rana prijava će pružiti dovoljno vremena za rješavanje bilo kakvih komplikacija.

Slično tome, ako ste nedavno promijenili ime, državljanstvo ili dobili novu putovnicu, ključno je podnijeti zahtjev za ESTA s ažuriranim podacima što je prije moguće kako biste bili sigurni da je vaša autorizacija putovanja točna i važeća.

Što se događa ako vam ESTA bude odbijena?

Ako je zahtjev pojedinca za ESTA odbijen , putnik će morati podnijeti zahtjev za američku vizu ako želi ući u Sjedinjene Države. Stoga, da budemo oprezni, preporučuje se posjetiteljima koji putuju u SAD da podnesu zahtjev za svoju ESTA najmanje osam tjedana prije odlaska u Sjedinjene Države kako bi se uzele u obzir sve nepredviđene okolnosti koje mogu nastati s dobivanjem ESTA odobrenja. To omogućuje pojedincu s odbijenom ESTA oko osam tjedana vremena za podnošenje zahtjeva za američku vizu, što obično traje od četiri do šest tjedana za obradu, ovisno o odabranom američkom veleposlanstvu podnositelja zahtjeva i osobnim okolnostima.

Obnavljanje vaše ESTA

ESTA ovlaštenja općenito vrijede dvije godine ili do isteka putovnice, što god nastupi prije. Važno je provjeriti datum isteka vaše ESTA prije planiranja sljedećih putovanja u SAD. Ako vam je ESTA istekla ili vam je putovnica obnovljena, morate podnijeti zahtjev za novu ESTA. Kao i kod prvih prijava, preporučljivo je podnijeti zahtjev za obnovu najmanje 72 sata prije datuma putovanja, iako je ranije uvijek bolje.

Što se događa ako se prijavite kasno?

Podnositelji zahtjeva koji žele podnijeti zahtjev za ESTA manje od 72 sata prije polaska u Sjedinjene Države riskiraju prekid svojih planova putovanja, ako se smatra da podnositelj zahtjeva nije dopušten za putovanje u Sjedinjene Države zbog ESTA-e koja je na čekanju ili je odbijena. Posjetitelj koji putuje u SAD provjerit će svoju ESTA prije ukrcaja u zrakoplov koji putuje u SAD, kao i po dolasku na odredište u SAD-u.

Iako se ESTA zahtjevi često obrađuju brzo, ponekad u roku od nekoliko minuta, nema jamstva da će to uvijek biti slučaj. Zakašnjeli zahtjevi ne ostavljaju prostora za rješavanje problema ili podnošenje zahtjeva za vizu ako je potrebno.

Savjeti za nesmetan postupak ESTA prijave

Još jednom provjerite svoje podatke : Provjerite jesu li svi podaci u vašoj ESTA prijavi točni i odgovaraju li podacima u vašoj putovnici. Pogreške mogu dovesti do kašnjenja ili odbijanja.

Pratite status svoje prijave : nakon podnošenja ESTA prijave, redovito provjeravajte status. Ako je vaša prijava na čekanju ili se traže dodatne informacije, odmah je riješite.

Razumijevanje ESTA zahtjeva : Upoznajte se s kriterijima prihvatljivosti za Program izuzeća od viza i ESTA zahtjevima. Pobrinite se da vaša svrha putovanja i trajanje boravka budu u skladu s ovim kriterijima.

Budite spremni za druge zahtjeve za putovanje : osim ESTA-e, vodite računa o drugim zahtjevima za putovanje, kao što je posjedovanje važeće putovnice i ispunjavanje svih zdravstvenih propisa ili propisa o cijepljenju.

Zaključak

Podnošenje zahtjeva za ESTA kritičan je korak u pripremi za putovanje u Sjedinjene Države u okviru Visa Waiver Programa. Kako biste osigurali iskustvo bez stresa, prijavite se za ESTA što je prije moguće, idealno čim počnete planirati svoje putovanje. Rana prijava omogućuje dovoljno vremena za rješavanje bilo kakvih problema i pruža mir. Razumijevajući važnost odabira vremena u procesu prijave za ESTA i slijedeći gore navedene savjete, putnici se mogu veseliti glatkom i ugodnom posjetu SAD-u