Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Kako ubrzati svoje putovanje u SAD

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: Zahtjevi ESTA, Zahtjevi za vizu za SAD

Kad sletite u SAD nakon međunarodnog leta, posljednje što želite učiniti je provesti sate navigirajući imigracijom i carinom. Iako su sigurnost i kontrola granica ključni, nekoliko programa i strategija može vam pomoći da ubrzate svoj međunarodni dolazak. U nastavku se nalazi opsežan vodič za ubrzavanje ovog procesa, koji vam omogućuje da uživate u vremenu koje provodite u Sjedinjenim Državama što je brže moguće.

Planiranje unaprijed: Odaberite pravu ulaznu luku

Na dan putovanja najbolje je doći u zračnu luku ranije i obratiti pozornost na sve najave ili upozorenja u slučaju da dođe do promjena koje utječu na vaš let. Dolazak dva sata prije polaska obično je preporučeni vremenski okvir, iako biste si mogli dati više vremena ako u Sjedinjene Države stižete iz bilo kojeg mjesta osim Sjeverne Amerike. Kako biste dodatno ubrzali svoje putovanje, razmislite o online prijavi na let ili zatražite raniji ukrcaj.

Glavne zračne luke

Odlučite se za velike međunarodne zračne luke kao što su JFK , LAX ili O'Hare jer često imaju više carinskih agenata i brže vrijeme obrade.

Manje prometno vrijeme

Pokušajte planirati svoj dolazak tijekom sati koji nisu vršni. Rano ujutro ili kasno navečer radnim danima i sredinom jutra tijekom vikenda uglavnom su manje prometni.

Pakiranje vaše torbe za nošenje

Ovo je torba ili paket koji ćete ponijeti u zrakoplov. Nije dopušteno staviti sve predmete u ovu torbu pa provjerite jeste li razumjeli propise vaše odabrane zrakoplovne tvrtke. Trebali biste uključiti svoje putne dokumente, identifikacijske iskaznice, karte i ukrcajne karte, kreditne kartice, gotovinu, kartice zdravstvenog i putnog osiguranja, lijekove i mobilni telefon s punjačem. Također biste mogli uključiti nešto za čitanje i presvlačenje ovisno o klimi u zrakoplovu. Ako namjeravate sa sobom u zrakoplov ponijeti bilo kakvu tekućinu, morate se pridržavati pravila 3-1-1. To znači da svaka boca mora imati 3,4 unce ili manje, sve moraju stati u torbu s patentnim zatvaračem od 1 litre i svaki putnik ne može imati više od jedne torbe. Međutim, neke će zračne luke dopustiti putnicima da ponesu dodatnu torbu ako su za lijekove.

Pakiranje vaše predane torbe

Što se tiče predane prtljage, obično ste ograničeni brojem prtljage koju možete prijaviti, osim ako ste voljni platiti dodatne naknade za prtljagu. Pakirajte se učinkovito kako biste smanjili naknade za prijavljenu prtljagu i broj torbi koje nosite tijekom putovanja. Imajte na umu ograničenja za opasnu robu, posebno onu koja je zapaljiva ili predstavlja opasnost za zdravlje i sigurnost ljudi u zrakoplovu. Ako je dopušteno, trebali biste postaviti elektroniku na gornji sloj vaše prtljage kako bi ih sigurnosno osoblje zračne luke moglo lako pregledati.

Na terminalu za prijavu

Neke stvari morate imati na umu kada stignete na terminale za prijavu u zračnoj luci. Provjerite imate li putovnicu ili putnu ispravu, kao i svoju mobilnu ili isprintanu ukrcajnu kartu. Prilikom prolaska sigurnosne kontrole morat ćete ukloniti tekućine i elektroničke uređaje i staviti ih u spremnik na kontrolnoj točki. Vaše cipele i nakit će možda trebati skinuti i poslati ih kroz rendgenski uređaj. Nakon što ste prošli kroz strojeve za sigurnosnu provjeru, možete pokupiti svoje stvari i krenuti prema svom terminalu.

Prije dolaska: dokumentacija i autorizacija

ESTA ili Visa

Strani državljani koji posjećuju Sjedinjene Države trebat će ili američku vizu ili ESTA za ulazak u zemlju najmanje 72 sata prije polaska. Drugima će trebati američka viza za koju se treba prijaviti puno prije putovanja. Ako ste putnik s putovnicom zemlje koja ispunjava uvjete za izuzeće od vize , razmislite o podnošenju zahtjeva za ESTA . ESTA je izuzeće od vize koje pojedincima iz više od 41 zemalja omogućuje ulazak u Sjedinjene Države u turističke ili poslovne svrhe do 90 dana po posjetu. ESTA je digitalno povezana s vašom putovnicom i može se dobiti online. Ako ne ispunjavate uvjete ili vam je ESTA odbijena , morat ćete podnijeti zahtjev za američku vizu ako želite posjetiti Sjedinjene Države. Za američku vizu bit će potrebno podnošenje digitalnog obrasca pod nazivom DS-160, kao i od podnositelja zahtjeva da prisustvuju intervjuu u veleposlanstvu ili konzulatu u zemlji svog državljanstva ili prebivališta.

Ispunite potrebne obrasce unaprijed

Na međunarodnim letovima za SAD dobit ćete obrasce za carinsku deklaraciju. Ispunite ove obrasce točno prije slijetanja kako biste uštedjeli vrijeme.

Programi za pouzdane putnike

Globalni ulazak

Ovo je zlatni standard za ubrzano carinjenje. Uz relativno malu naknadu za prijavu, uspješni kandidati mogu koristiti automatizirane kioske za carinjenje i imigraciju. Global Entry također dolazi s pogodnostima TSA PreCheck za domaće letove.

Mobilna kontrola putovnica

Besplatna aplikacija Mobile Passport Control App , koju je odobrila Američka carina i granična zaštita ( CBP ), omogućuje građanima SAD-a i kanadskim posjetiteljima da ubrzaju ulazak podnošenjem podataka o putovnici i obrasca carinske deklaracije putem svog pametnog telefona ili tableta.

NEXUS

Program NEXUS namijenjen je čestim putnicima između SAD-a i Kanade. Omogućuje ubrzanu obradu kroz carinu i imigraciju za članove u ulaznim lukama na sjevernim granicama, zračnim lukama s prethodnim odobrenjem i lokacijama za prijavu pomorskih podataka.

Tehnologija u pomoć

Automatizirana kontrola putovnica (APC)

APC kiosci dostupni su u mnogim američkim zračnim lukama . Ovi samoposlužni kiosci ubrzavaju proces ulaska automatizirajući postupak carinske deklaracije, omogućujući vam da preskočite redoviti red za posjet imigracijskom službeniku.

E-vrata

Neke zračne luke eksperimentiraju s elektroničkim vratima koja koriste biometriju za potvrdu vašeg identiteta. Ako su dostupni i imate pravo koristiti ih, mogu značajno ubrzati vaš ulazak.

Po dolasku: Navigirajte pametno

Slijedite znakove i upute

Kada putujete u Sjedinjene Države iz druge zemlje, morat ćete proći carinu po dolasku. Važno je imati putovnicu i ispunjeni carinski obrazac pri ruci kako biste brže prošli. Nakon što prođete carinu, možete nastaviti s preuzimanjem torbi i odlaskom na odredište. Obratite pozornost na znakove koji vas upućuju na različite linije ovisno o vašem državljanstvu ili useljeničkom statusu. Praćenje pravog reda može vam uštedjeti vrijeme.

Budite spremni za intervju i inspekciju

Pripremite dokumente i uklonite naočale ako ih imate prije nego što dođete do agenta CBP-a. Pripremljenost će ubrzati proces.

Dodatni savjeti

Obiteljska i grupna putovanja

Ako putujete s obitelji, pobrinite se da se svi drže zajedno jer se obitelji obično obrađuju kao cjelina.

Medicinske potrebe

Ako vi ili netko s kim putujete imate medicinske potrebe koje zahtijevaju posebnu pozornost, obavijestite zrakoplovnu tvrtku unaprijed kako biste dobili potrebnu pomoć po dolasku. Ako uzimate bilo kakve lijekove, naručite ih dovoljno da izdrže tijekom vašeg putovanja. Trebali biste razmisliti o uzimanju dodatnih lijekova u slučaju da kasnite s povratkom u domovinu. Većinu vremena lijekovi moraju biti u izvornom spremniku s dostupnim podacima o receptu, kao što je liječnička potvrda ako je lijek kontrolirana tvar u SAD-u. U isto vrijeme, dobra je ideja provjeriti jesu li vaša cijepljenja do datuma i da vam nisu potrebna dodatna cjepiva prije nego što možete ući u Sjedinjene Države. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje sljedeća cjepiva: hepatitis A, hepatitis B, ospice, zaušnjaci i rubeola, dječja paraliza, meningitis, Tdap, vodene kozice, šindre, upala pluća i gripa. Nisu sva ova cijepljenja potrebna za ulazak u Sjedinjene Države, ali mogu biti dobra ideja ako putujete na mjesto koje bi vas moglo izložiti opasnosti. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste odredili koja cjepiva biste trebali razmotriti. Ako imate ograničenja u vezi s hranom ili ste alergični, svakako obavijestite zrakoplovnu tvrtku unaprijed kako bi se pripremili s hranom i pićima koji su sigurni za vašu konzumaciju.

Koristite zahod prije napuštanja zrakoplova

Ponekad redovi za imigraciju i carinu mogu biti dugi i može proći neko vrijeme prije nego što možete koristiti zahod.

Grickalice i voda

Držite male grickalice i bocu vode u ručnoj prtljagi. Nikada ne znate koliko će taj proces trajati, a imati nešto za grickanje može čekanje učiniti podnošljivijim.

Zaključak

Ovaj članak daje sažetak razmatranja za putnike koji planiraju posjetiti Sjedinjene Države. Razgovaralo se o brojnim temama u vezi s planiranjem itinerera putovanja, pakiranjem, letenjem i dolaskom na granicu SAD-a. Prolazak kroz američku carinu i imigraciju može biti dugotrajan proces, ali planiranje unaprijed i korištenje dostupnih resursa može ga učiniti jednostavnijim i bržim. Programi kao što su Global Entry i Mobile Passport Control mogu drastično smanjiti vaše vrijeme čekanja, dok prethodno planiranje i priprema mogu osigurati da ne ostanete u redu dulje nego što morate biti. S pravim pristupom svoju avanturu u SAD-u možete započeti što je prije moguće, bez gubljenja vremena u dugim redovima ili na kontrolnim točkama.