Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Kakvo je iskustvo putovanja ESTA-om?

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA iskustvo, ESTA aplikacija

Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) pruža putnicima mogućnost putovanja bez viza u Sjedinjene Države pomoću pojednostavljenog i automatiziranog postupka. ESTA-u mogu koristiti putnici koji u Ameriku dolaze kopnom, zrakom ili morem. Omogućuje boravak do 90 dana i izdaje se na razdoblje od dvije godine, odnosno na dan isteka putovnice. Alternativni oblik odobrenja putovanja je američka viza, koja ima više naknade za prijavu i dulje vrijeme obrade. Ispunjavanje ESTA zahtjeva traje 15 minuta i samo je djelić cijene američke vize. ESTA dopušta putnicima da posjete SAD u turističke, poslovne ili tranzitne svrhe. Pregled iskustva podnošenja zahtjeva i putovanja s ESTA-om objašnjen je u ovom članku.

Kakvo je iskustvo putovanja ESTA-om?
Kakvo je iskustvo putovanja ESTA-om?

Podnošenje zahtjeva za ESTA prije polaska

Za podnošenje zahtjeva za ESTA, podnositelju zahtjeva trebat će važeća putovnica i uređaj za pregledavanje povezan s internetom, kao i približno 15 minuta vremena za ispunjavanje obrasca. Ako podnositelj zahtjeva namjerava ostati u Sjedinjenim Državama, morat će dati informacije o kontaktu i adresi svoje osobe za kontakt u SAD-u, kao i adresu na kojoj će boraviti u SAD-u. Ove informacije nisu potrebne za podnošenje obrasca, a podnositelji zahtjeva možete unijeti 'UNKNOWN' za polja u kojima podaci o smještaju ili kontaktu u SAD-u još nisu dostupni.

Obrazac za prijavu za ESTA sastoji se od pitanja koja se odnose na osobne podatke podnositelja zahtjeva, kao što su kontakt, putovnica, roditeljski podaci, kontakt podaci za hitne slučajeve. Postoje i pitanja o podobnosti koja pokrivaju zdravstveno stanje, kriminal, droge, zapošljavanje, putovanja i imigrantsku povijest.

Podnositelji zahtjeva dobit će odluku o svojoj ESTA prijavi u roku od 72 sata od podnošenja. Međutim, većina zahtjeva i dalje se obrađuje u roku od nekoliko minuta od podnošenja. Podnositelji zahtjeva mogu redovito provjeravati status svojih ESTA zahtjeva , kao i upoznati se s različitim ESTA statusima' .

ESTA provjera prije polaska

Ako je vaša ESTA odobrena, nećete morati donijeti ispisanu ili digitalnu kopiju odobrenja za putovanje. Vaša ESTA je povezana s vašom putovnicom. Međutim, Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) preporučuje da zadržite ispis svog ovlaštenja za svoju osobnu evidenciju. Vaša ESTA bit će provjerena na jedan od dva načina prije nego što se ukrcate na svoj zrakoplov ili brod ili prijeđete granicu do Sjedinjenih Država.

Zračni prijevoznici, operateri brodova za krstarenje i web stranice za rezervacije - Odobrenu ESTA mogu online potvrditi zračni prijevoznici ili web stranice za rezervacije. Ove će stranice od vas zahtijevati da date svoj odobreni ESTA autorizacijski broj kao dio procesa online prijave. Ako nemate odobreni ESTA autorizacijski broj , neće vam biti dopuštena online prijava.

Prijava u zračnoj luci, terminali za predaju prtljage ili na izlazu od strane stjuardese - Kada stignete u zračnu luku ili luku, predstavnici će zatražiti da vide vašu putovnicu kako bi provjerili u sustavu naprednih informacija o putnicima (APIS). Ako nemate odobrenu ESTA, neće vam biti dopuštena prijava u zračnoj luci ili ukrcaj na brod.

Dolasci u SAD i carine

Postoje dvije vrste carinskih tokova pri ulasku u SAD. Prva vrsta su ulazne luke s automatiziranom kontrolom putovnica (APC) , a druga vrsta su one bez APC-a.

Ulazne luke s automatiziranom kontrolom putovnica (APC)

APC kiosci bit će postavljeni u mnogim američkim ulaznim lukama. Oni omogućuju ubrzanu obradu putnika iz SAD-a, Kanade i Visa Waiver Programa . APC kiosci su samoposlužni. Putnici će skenirati svoje putovnice na kiosku i možda će morati odgovoriti na pitanja na obrascu 6059B deklaracije carinske i granične zaštite (CBP) koja se odnose na njihovu adresu dok su u SAD-u, dolazni let kao i pitanja o robi koju unose u Ujedinjene države. APC će potom generirati potvrdu na temelju odgovora putnika.

Prilikom prolaska kroz kontrolu putovnice, službenici CBP-a također mogu skenirati vašu putovnicu kako bi potvrdili vašu autorizaciju putovanja, kao i potvrditi vaše odgovore na obrascu deklaracije 6059B .

Ulazne luke bez automatske kontrole putovnica (APC)

Ovdje će službenik CBP-a također skenirati vašu putovnicu i možda potvrditi odgovore na obrascu deklaracije 6059B.

Ovisno o vašoj ulaznoj luci, vaša putovnica može ili ne mora biti ovjerena prilikom dolaska u Sjedinjene Države. Međutim, budući da se sustavom CBP-a za ulazak i izlazak upravlja putem interneta, pečat u putovnici nije potreban za putnike koji ulaze putem Visa Waiver Programa. Ako želite dohvatiti svoju povijest prethodnih dolazaka i odlazaka iz SAD-a, posjetite: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Polasci iz SAD-a s ESTA-om

ESTA putnici trebali bi napustiti Sjedinjene Države u roku od 90 dana od dolaska jer ESTA dopušta samo boravak do 90 dana. Putovanje u Kanadu, Meksiko i susjedne otoke ili teritorije računa se u ograničenje od 90 dana pa bi putnici trebali biti svjesni ograničenja i planirati svoj plan puta kako ne bi prekoračili boravak.

Savjeti za glatko ESTA iskustvo

Prijavite se rano : Ispunite svoju ESTA prijavu puno prije datuma putovanja kako biste izbjegli bilo kakve probleme u zadnji čas.

Držite dokumente pri ruci : Neka vam svi potrebni putni dokumenti, uključujući podatke o povratnoj karti i smještaju, budu lako dostupni po dolasku.

Upoznajte se s pravilima : Upoznajte se s uvjetima VWP-a i pridržavajte ih se tijekom svog boravka.

Poštujte zakone SAD-a : Pridržavajte se lokalnih zakona i običaja kako biste osigurali ugodan i nesmetan posjet.

Planirajte svoj itinerar : SAD je prostran i raznolik; planiranje itinerera može vam pomoći da maksimalno iskoristite svoje putovanje.

Zaključak

Putovanje u Sjedinjene Države s ESTA-om nudi praktičan i pojednostavljen način da doživite američku kulturu i krajolik. Razumijevanjem procesa, pridržavanjem propisa i poštovanjem običaja zemlje, putnici mogu uživati u nezaboravnom posjetu bez muke. Bilo da se radi o slobodnom vremenu, poslu ili prijevozu, ESTA otvara vrata istraživanju Sjedinjenih Država.