Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Koliko je potrebno za ESTA odobrenje?

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA trajanje, ESTA vrijeme prijave, ESTA obrazac

Uvod

Zahtjev za ESTA se trenutno obrađuje putem interneta, a većina zahtjeva se odobrava unutar minute od podnošenja. Međutim, postoje slučajevi u kojima se odluka o zahtjevu može odgoditi do 72 sata. Nakon što je ESTA zahtjev odobren, korisnik će biti obaviješten putem web preglednika ili e-pošte. Obavijest o odobrenju sadržavat će broj zahtjeva ili autorizacije, datum isteka ESTA-e kao i druge podatke o podnositelju zahtjeva dane u trenutku podnošenja.

Koliko je potrebno za ESTA odobrenje?
Koliko je potrebno za ESTA odobrenje?

Studija o ESTA vremenu obrade

Studija iz 2023. o vremenu obrade ESTA-e koju je proveo usa-esta.com otkrila je da je 78% zahtjeva odobreno uz 12 sati podnošenja zahtjeva. Ostalih 22% ostalo je 'na čekanju', zahtijevajući dodatno vrijeme za obradu, od 12 do 72 sata. Vjerojatnost da će ESTA zahtjev zahtijevati više od 24 sata vremena obrade bila je približno 20%.

Tijekom studije ispitane su i odbijenice ESTA zahtjeva. Vjerojatnost odbijanja ESTA zahtjeva ili 'Putovanje nije odobreno' bila je približno 3,1%. Čimbenici koji su najvjerojatnije doveli do odbijanja bili su odgovori s 'da' na bilo koje pitanje o podobnosti za ESTA . Ova pitanja o podobnosti odnose se na zdravstveno stanje, kriminal, imigraciju i povijest putovanja u zemlje koje se smatraju državama sponzorima terorizma. Nadalje, drugi čimbenici koji utječu na odbijanje ESTA-e uključuju višestruka državljanstva ili druge informacije koje nisu u skladu s podacima koje je o podnositelju zahtjeva unakrsno provjerila Carinska i granična zaštita (CBP). Podnositelji zahtjeva kojima je ESTA odbijena mogu i dalje imati pravo podnijeti zahtjev za američku vizu.

Čimbenici koji utječu na ESTA vrijeme obrade

Većina ESTA zahtjeva obrađuje se brzo, često u roku od nekoliko minuta. Međutim, Carinska i granična služba SAD-a (CBP) preporučuje podnošenje zahtjeva najmanje 72 sata prije planiranog vremena polaska kako bi se uzela u obzir sva moguća kašnjenja ili problemi. Ako se status vaše prijave prikazuje kao "Autorizacija na čekanju", može proći do 72 sata da primite konačnu odluku. Čimbenici koji su utjecali na kašnjenja u obradi često su bili povezani s tehničkim problemima s kojima su se susreli sustavi CBP-a ili problemima s obradom plaćanja, što može biti rezultat odabrane metode plaćanja podnositelja zahtjeva ili sustava koje CBP koristi za obradu plaćanja.

Nekoliko čimbenika može dovesti do kašnjenja u obradi ESTA zahtjeva, a najčešći razlozi navedeni su u nastavku.

Nepotpune ili netočne informacije: Ako prijavni obrazac nije u potpunosti ispunjen ili sadrži pogreške, to može dovesti do kašnjenja. Prije slanja uvijek dobro provjerite svoje unose.

Sigurnosne provjere: Dodatne provjere pozadine mogu biti potrebne u nekim slučajevima, što rezultira duljim vremenom obrade.

Velika količina prijava: tijekom sezone velikih putovanja, broj prijava može porasti, uzrokujući kašnjenja sustava.

Tehnički problemi: Iako neuobičajeni, tehnički problemi sa sustavom prijave ESTA mogu uzrokovati kašnjenja.

Valjanost putovnice: Vaša putovnica mora vrijediti najmanje šest mjeseci od planiranog datuma odlaska iz SAD-a. Ako postoji problem s podacima o putovnici, to bi moglo odgoditi vašu prijavu.

Kriminalna ili imigracijska povijest: Prošla pravna ili imigracijska pitanja mogu rezultirati produljenim postupkom pregleda.

Podudaranje imena: Ako se vaše ime blisko podudara s imenom osobe na popisu za praćenje ili s kriminalnom poviješću, možda će biti potrebno dodatno vrijeme za provjeru identiteta.

Trenutačni događaji u svijetu: politički ili globalni događaji ponekad mogu rezultirati strožim sigurnosnim provjerama i, posljedično, kašnjenjima.

Neadekvatan odgovor na sigurnosna pitanja: ESTA prijava uključuje pitanja o kriminalnoj prošlosti, zdravlju i drugim čimbenicima koji bi mogli utjecati na ispunjavanje uvjeta za putovanje u okviru Programa izuzeća od vize . Nepotpuni ili zabrinjavajući odgovori mogu dovesti do kašnjenja.

Problemi s plaćanjem: Problemi s postupkom plaćanja ili neplaćanje pristojbe za prijavu mogu rezultirati kašnjenjem.

Zaključak

Ako dođe do kašnjenja u dobivanju ESTA odobrenja, a datum vašeg putovanja se ubrzano približava, možda bi bilo preporučljivo konzultirati se s imigracijskim odvjetnikom ili stupiti u kontakt s Carinom i graničnom službom SAD-a za savjet.

Stoga se podnositeljima zahtjeva savjetuje da provjere status svojih ESTA zahtjeva ako nisu primili ažuriranu informaciju o svojoj prijavi u roku od 24 sata od podnošenja.

Osim toga, ako postoje problemi s ESTA web-mjestom , tada će postojati veća vjerojatnost kašnjenja u obradi ESTA zahtjeva. Ovi problemi s web-mjestom obično se rješavaju u roku od 4-8 sati, no kandidatima se savjetuje da se prijave ranije kako bi izbjegli neočekivane probleme.

Dobijte pravo odobrenje putovanja za Sjedinjene Države

Ako posjedujete putovnicu iz zemlje bez vize kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Australija, Novi Zeland ili druga zapadnoeuropska država, možda imate pravo na dobivanje ESTA-e za turističke, poslovne, medicinske ili tranzitne svrhe. Započnite s prijavom, u suprotnom posjetite FAQ kako biste saznali više o ESTA-i

Prijavite se za ESTA