Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Koliko traje ESTA?

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA, Trajanje ESTA, Koliko dugo traje ESTA

Program ESTA Visa Waiver omogućava građanima 41 zemalja sudionica da putuju u Sjedinjene Države u turističke, poslovne, tranzitne, medicinske svrhe i u svrhu kratkog studiranja bez potrebe za podnošenjem zahtjeva za vizu. Putnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i mnogim drugim europskim, azijskim i južnoameričkim zemljama ESTA je znatno olakšala putovanje Sjedinjenim Državama. Ispunjavanje obrasca za prijavu traje 15-20 minuta, a autorizacije se dodjeljuju trenutno uz stopu odobrenja od 99%.

Koliko ESTA traje?
Koliko ESTA traje?

Trajanje ESTA odobrenja

Odobrena ESTA dodjeljuje se na razdoblje od dvije godine ili na datum isteka putovnice, ovisno o tome koji datum nastupi prvi. Međutim, to ne znači da pojedinac može ostati u Sjedinjenim Državama dvije godine. ESTA se može koristiti za posjete do 90 dana po zadnjem razdoblju od 12 mjeseci. Dakle, ako je putnik nedavno primio ESTA i ostao 90 dana, a zatim se vratio u svoju domovinu, tada će on / ona vjerojatno morati pričekati 12 mjeseci prije nego što ponovno upotrijebi svoju ESTA. Međutim, Carinska i granična zaštita (CBP) nije postavila stroge zahtjeve za vrijeme koje pojedinac mora čekati između posjeta SAD-u. Alternativno, putnik može podnijeti zahtjev za američku vizu ako želi ponovno posjetiti zemlju u roku od 12 mjeseci njihovog prethodnog boravka od 90 dana. Ako putnik traži imigracijsku ili drugu informaciju o američkoj vizi, potražite pravni savjet od ovlaštenog američkog imigracijskog odvjetnika. Graničar će utvrditi je li došlo do 'razumnog vremenskog razdoblja' između boravaka. Ako granični čuvar posumnja da putnik pokušava živjeti u Sjedinjenim Državama, neće biti primljen. Imajte na umu da su ovo samo smjernice jer diskrecijsko pravo za ulazak u SAD određuje CBP.

Najbolje vrijeme za prijavu na ESTA

Ovisno o tome kada posjetitelj želi putovati u SAD, trebao bi strateški odrediti vrijeme svoje ESTA prijave kako bi osigurao da najbolje iskoristite svoje putovanje i svoju autorizaciju prije posjeta Sjedinjenim Državama. Iako se 72 sata smatra minimalnim vremenom prije podnošenja zahtjeva za ESTA, bilo bi mudro planirati u slučaju da je podnositelju zahtjeva odbijeno i umjesto toga mora podnijeti zahtjev za američku vizu. Ako planirate ostati u SAD-u dulje od 90 dana, morat ćete podnijeti zahtjev za američku vizu. Prekoračenje na ESTA-i vjerojatno će rezultirati zabranom iz programa i moguće budućim odbijanjima na granici Sjedinjenih Država. Nadalje, prekoračenje roka boravka na ESTA-i moglo bi ugroziti odobravanje budućih zahtjeva za vizu za SAD.

Produljenje boravka u SAD-u posjetom obližnjim zemljama

Posjeti obližnjim zemljama kao što su Kanada i Meksiko ili čak Karibi, bez prethodnog leta kući, vjerojatno će se uračunati u period boravka od 90 dana. Graničari CBP-a svjesni su ove taktike koju putnici koriste kako bi produžili svoje posjete SAD-u i vjerojatno će uskratiti ulazak osobama koje koriste takvu taktiku. Ako doista želite posjetiti Kanadu, Meksiko ili Karibe i također želite ostati 90 dana u SAD-u, isplanirajte svoj itinerar u skladu s tim tako da u SAD-u nećete ostati više od 90 dana, jer vjerojatno neće biti puno popustljivosti s prekoračenjem čak i jednog dana preko 90.

Čimbenici koji utječu na valjanost ESTA

Nekoliko čimbenika može utjecati na valjanost ESTA-e, što dovodi do njezinog prijevremenog raskida. To uključuje:

Istek putovnice : Ako putovnica korištena za ESTA aplikaciju istekne, ESTA također postaje nevažeća, bez obzira na izvorno dvogodišnje razdoblje valjanosti.

Promjene u okolnostima : Značajne promjene u okolnostima, poput dobivanja kaznenog dosjea ili odbijanja američke vize, mogu poništiti ESTA. U takvim slučajevima putnici moraju podnijeti zahtjev za novu ESTA ili vizu, prema potrebi.

Opoziv od strane nadležnih tijela SAD -a: US CBP zadržava pravo opoziva ESTA-e u bilo kojem trenutku ako nositelj više ne ispunjava zahtjeve za bezvizno putovanje prema VWP-u.

Putujete s isteklom ili nevažećom ESTA karticom

Pokušaj putovanja u SAD s isteklom ili nevažećom ESTA karticom može rezultirati uskraćivanjem ukrcaja od strane zrakoplovne tvrtke ili odbijanjem ulaska od strane službenika CBP-a u luci ulaska. Za putnike je ključno provjeriti status svoje ESTA prije planiranja putovanja i osigurati da su sve informacije aktualne i točne.

Važnost usklađenosti

Sukladnost s uvjetima ESTA-e i Visa Waiver Programa je ključna. Kršenje uvjeta, poput prekoračenja boravka ili rada bez odgovarajućeg odobrenja, može imati ozbiljne posljedice. Putnici se moraju pridržavati svrhe svog posjeta kako je navedeno u njihovoj ESTA prijavi i poštivati ograničenje od 90 dana po ulasku.

Savjeti za upravljanje valjanošću ESTA

Redovito provjeravajte status ESTA-e : Pratite datum isteka ESTA-e i valjanost putovnice povezane s njom.

Prijavite se za novu ESTA unaprijed : Ako se vaša ESTA bliži isteku ili su se vaše okolnosti promijenile, podnesite zahtjev za novu autorizaciju dosta prije planiranog datuma putovanja.

Održavajte točne podatke : ažurirajte sve značajne promjene u vašim osobnim podacima ili okolnostima u novoj ESTA aplikaciji.

Planirajte svoja putovanja u skladu s tim : Imajte na umu ograničenje od 90 dana po posjetu i planirajte svoja putovanja u SAD unutar tog vremenskog okvira.

Obnavljanje vaše ESTA u SAD-u

ESTA se ne mogu produžiti niti obnoviti unutar ili izvan Sjedinjenih Država. Ovlaštenje se mora dobiti prije dolaska u Sjedinjene Države ili njihove teritorije. Međutim, ako vaša putovnica ili ESTA istekne dok ste u Sjedinjenim Državama, nećete morati podnijeti zahtjev za novu ESTA tijekom trajanja vašeg maksimalnog posjeta od 90 dana.