Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Koliko traje ESTA?

Ažurirano: Nov 13, 2023  | Oznake: ESTA, Trajanje ESTA, Koliko traje ESTA

ESTA Visa Waiver Program omogućuje državljanima 41 zemalja sudionica da putuju u Sjedinjene Države u turističke, poslovne, tranzitne, medicinske svrhe i u svrhu kratkog studiranja bez potrebe za podnošenjem zahtjeva za vizu. Putnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i mnogim drugim europskim, azijskim i južnoameričkim zemljama ESTA je znatno olakšala putovanje Sjedinjenim Državama. Ispunjavanje obrasca za prijavu traje 15-20 minuta, a autorizacije se dodjeljuju trenutno uz stopu odobrenja od 99%.

Koliko traje ESTA?
Koliko traje ESTA?

Trajanje ESTA odobrenja

Odobrena ESTA dodjeljuje se na razdoblje od dvije godine ili na datum isteka putovnice, ovisno o tome koji datum nastupi prvi. Međutim, to ne znači da pojedinac može ostati u Sjedinjenim Državama dvije godine. ESTA se može koristiti za posjete do 90 dana po zadnjem razdoblju od 12 mjeseci. Dakle, ako je putnik nedavno primio ESTA i ostao 90 dana, a zatim se vratio u svoju domovinu, tada će on / ona vjerojatno morati pričekati 12 mjeseci prije nego što ponovno upotrijebi svoju ESTA. Međutim, Carinska i granična zaštita (CBP) nije postavila stroge zahtjeve za vrijeme koje pojedinac mora čekati između posjeta SAD-u. Alternativno, putnik može podnijeti zahtjev za američku vizu ako želi ponovno posjetiti zemlju u roku od 12 mjeseci njihovog prethodnog boravka od 90 dana. Ako putnik traži imigracijsku ili drugu informaciju o američkoj vizi, potražite pravni savjet od ovlaštenog američkog imigracijskog odvjetnika. Graničar će utvrditi je li došlo do 'razumnog vremenskog razdoblja' između boravaka. Ako granični čuvar posumnja da putnik pokušava živjeti u Sjedinjenim Državama, neće biti primljen. Imajte na umu da su ovo samo smjernice jer diskrecijsko pravo za ulazak u SAD određuje CBP.

Najbolje vrijeme za prijavu na ESTA

Ovisno o tome kada posjetitelj želi putovati u SAD, trebao bi strateški odrediti vrijeme svoje ESTA prijave kako bi osigurao da najbolje iskoristite svoje putovanje i svoju autorizaciju prije posjeta Sjedinjenim Državama. Iako se 72 sata smatra minimalnim vremenom prije podnošenja zahtjeva za ESTA, bilo bi mudro planirati u slučaju da je podnositelju zahtjeva odbijeno i umjesto toga mora podnijeti zahtjev za američku vizu. Ako planirate ostati u SAD-u dulje od 90 dana, morat ćete podnijeti zahtjev za američku vizu. Prekoračenje na ESTA-i vjerojatno će rezultirati zabranom iz programa i moguće budućim odbijanjima na granici Sjedinjenih Država. Nadalje, prekoračenje roka boravka na ESTA-i moglo bi ugroziti odobravanje budućih zahtjeva za vizu za SAD.

Produljenje boravka u SAD-u posjetom obližnjim zemljama

Posjeti obližnjim zemljama kao što su Kanada i Meksiko ili čak Karibi, bez prethodnog leta kući, vjerojatno će se uračunati u period boravka od 90 dana. Graničari CBP-a svjesni su ove taktike koju putnici koriste kako bi produžili svoje posjete SAD-u i vjerojatno će uskratiti ulazak osobama koje koriste takvu taktiku. Ako doista želite posjetiti Kanadu, Meksiko ili Karibe i također želite ostati 90 dana u SAD-u, isplanirajte svoj itinerar u skladu s tim tako da u SAD-u nećete ostati više od 90 dana, jer vjerojatno neće biti puno popustljivosti s prekoračenjem čak i jednog dana preko 90.

Obnavljanje vaše ESTA u SAD-u

ESTA se ne mogu produžiti niti obnoviti unutar ili izvan Sjedinjenih Država. Ovlaštenje se mora dobiti prije dolaska u Sjedinjene Države ili njihove teritorije. Međutim, ako vaša putovnica ili ESTA istekne dok ste u Sjedinjenim Državama, nećete morati podnijeti zahtjev za novu ESTA tijekom trajanja vašeg maksimalnog posjeta od 90 dana.

Ako imate putovnicu iz zemlje bez vize kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Australija, Novi Zeland ili druga zapadnoeuropska država i želite dobiti ESTA u turističke, poslovne, medicinske ili tranzitne svrhe, počnite s prijavom, inače , posjetite FAQ kako biste saznali više o ESTA-i

Prijavite se za ESTA