Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

NEXUS za US Travel

Ažurirano: Stu 13, 2023  | Oznake: NEXUS, ESTA Iskustvo

Ovaj članak čitateljima pruža informacije o tome što je NEXUS, njegovim brojnim prednostima i kako se prijaviti za program. NEXUS mogu koristiti posjetitelji koji dolaze u Sjedinjene Države u skladu s Visa Waiver Programom . Zahtjev za ESTA ili američku vizu može se podnijeti prije ili nakon podnošenja zahtjeva za NEXUS jer su procesi neovisni jedan o drugom. Korištenje NEXUS-a s odobrenom ESTA-om može ubrzati iskustvo putnika.

Što je NEXUS i kako radi?

NEXUS propusnica je granična kartica koja ima za cilj ubrzati proces prelaska granice između Sjedinjenih Država i Kanade. Obećava ubrzano putovanje na ovim graničnim prijelazima za određene unaprijed identificirane niskorizične državljane SAD-a i Kanade. Članovi smiju koristiti NEXUS kao zrakoplovnu karticu kada lete iz Kanade u Sjedinjene Države ili obrnuto.

NEXUS kartica posebno je razvijena kako bi se ubrzao proces prelaska granice između Sjedinjenih Država i Kanade za putnike s niskim rizikom koji imaju prethodno odobrenje. Članovi NEXUS-a mogu zaobići uobičajene redove putnika i pridružiti se posebnoj carinskoj/sigurnosnoj liniji kada žele ući u bilo koju zemlju. Ti su redovi obično puno kraći, a proces ide puno brže.

To je zato što članovi NEXUS-a imaju prednost namjenskih staza za obradu kada prelaze granicu na određenim graničnim prijelazima između dviju zemalja. Kada, primjerice, ulaze u Kanadu zračnim putem, mogu koristiti posebne NEXUS kioske, a kada ulaze u SAD iz Kanade preko odobrene zračne luke za prethodno odobrenje, postoje posebni kiosci Global Entry. Članovi NEXUS-a također uživaju u bržem vremenu obrade na pomorskim graničnim prijelazima.

Koje su prednosti NEXUS-a?

Osobama kojima je odobreno uključivanje u NEXUS program izdaje se radiofrekvencijska identifikacijska kartica. Zatim ih mogu koristiti pri prelasku granice između Kanade i Sjedinjenih Država, pod uvjetom da to učine na određenoj ulaznoj luci NEXUS-a. Popis odobrenih ulaznih luka uključuje različite kopnene, zračne i pomorske granične prijelaze.

Biti član NEXUS programa omogućuje članovima da drastično smanje vrijeme čekanja na bilo kojoj od označenih ulaznih luka iz sljedećih razloga:

 • Oni mogu koristiti namjensku traku za obradu na bilo kojem od ovih graničnih prijelaza
 • Pri ulasku u Kanadu iz SAD-a mogu koristiti posebne NEXUS kioske
 • Prilikom ulaska u SAD iz Kanade dopušteno im je korištenje posebnih Global Entry kioska
 • Ako žele ući u zemlju na pomorskom graničnom prijelazu, mogu nazvati pomorski telefonski centar za prijavu i prijaviti svoj dolazak u Kanadu ili Sjedinjene Države.

Osim toga, članovi NEXUS-a također mogu koristiti svoju člansku iskaznicu umjesto putovnice kada putuju iz Kanade u SAD ili obrnuto. Imajte na umu, međutim, da prilikom ulaska u Sjedinjene Države zračnim putem iz Kanade, NEXUS karticu možete koristiti samo u kanadskim zračnim lukama u kojima postoji područje za prethodno carinjenje u SAD-u. Ako u zračnoj luci nema takvog područja, i dalje će vam trebati vaša putovnica ako se želite pridružiti NEXUS obradnoj stazi.

Kome će koristiti NEXUS kartica?

Iako ima mnogo zajedničkih značajki s Global ENTRY, NEXUS kartica bi mogla biti bolji izbor za nekoga tko:

 • Putuje s jednim ili više djece. To je zato što maloljetnici mlađi od 18 godina mogu dobiti NEXUS karticu besplatno, dok Global Entry košta jednako za sve, bez obzira na godine.
 • Redovito putuje između Sjedinjenih Država i Kanade kopnom, zrakom ili morem.
 • Ne posjeduje kreditnu karticu za nagrade za putovanja koja bi mu/joj refundirala članarinu za Global Entry. NEXUS je oko 50% jeftiniji od Global Entryja, pa ako sami morate snositi troškove, NEXUS će najvjerojatnije biti jeftinija opcija.

Tko ima pravo pridružiti se NEXUS programu?

Građani Sjedinjenih Država i Kanade imaju pravo pridružiti se programu NEXUS. Na popisu su zakoniti stalni stanovnici obiju zemalja, kao i državljani Meksika koji pripadaju Viajero Confiable, programu Pouzdanog putnika te zemlje. Osobe mlađe od 18 godina trebaju suglasnost roditelja ili skrbnika prije nego što se mogu pridružiti NEXUS programu.

Sljedeći razlozi mogu vas diskvalificirati od sudjelovanja u programu NEXUS:

 • Dali ste nepotpune ili lažne podatke na NEXUS pristupnici
 • Proglašeni krivima za kršenje imigracijskih, carinskih ili poljoprivrednih zakona i/ili propisa u bilo kojoj zemlji.
 • Proglašeni ste krivim za bilo koje kazneno djelo ili se protiv vas vodi kaznena prijava.
 • Protiv vas postoje neriješeni nalogi, uključujući nalog za upravljanje vozilom pod utjecajem.
 • Pomilovani ste za kazneno djelo u bilo kojoj zemlji.
 • Trenutno ste predmet aktivne istrage lokalnih, državnih ili federalnih agencija za provođenje zakona.
 • Pokušali ste kupiti vatreno oružje i odbijeno vam je dopuštenje.
 • Nije vam dopušten ulazak u Sjedinjene Države prema imigracijskim propisima te zemlje. Ovo uključuje podnositelje zahtjeva s dokumentacijom o uvjetnom otpustu ili odobrenim izuzećima od neprihvatljivosti.
 • Ne možete uvjeriti CBSA ili CBP da ste niskorizični slučaj.

Imajte na umu i sljedeće: Vašu aplikaciju za NEXUS moraju odobriti i Kanada i Sjedinjene Države. Ako bilo koja od ovih zemalja odbije zahtjev, nećete moći sudjelovati u NEXUS programu.

Kako se prijaviti za NEXUS članstvo?

Kao što smo gore objasnili, NEXUS je posebno stvoren kako bi se ubrzao proces prelaska granice između Kanade i Sjedinjenih Država za prethodno odobrene putnike niskog rizika. Plaćanjem jedinstvene fiksne naknade, članovi NEXUS-a uživaju posebne povlastice prijelaza u kopnenim, zračnim i pomorskim lukama koje sudjeluju u programu.

Uz NEXUS, CBSA (Canada Border Services Agency) i CBP (US Customs and Border Protection) udružili su snage kako bi članovima olakšali prelazak granice, dok su u isto vrijeme poboljšali sigurnost granica.

Za one koji se žele prijaviti za članstvo u NEXUS-u, procedura je prilično jednostavna:

 1. Započnite posjetom web stranici TTP (Trusted Travelers Programs).
 2. Provjerite ispunjavate li kriterije prihvatljivosti
 3. Provjerite jeste li dopušteni iu Sjedinjenim Državama iu Kanadi
 4. Pošaljite prijavu i prođite kroz proces registracije
 5. Proći relevantne procjene rizika od strane Sjedinjenih Država i Kanade
 6. Postoji nepovratna naknada za obradu prijave od 50 USD ili 50 CAD po odrasloj osobi. Plaćanje se mora izvršiti prilikom prijave. Kandidatima se trenutačno savjetuje da se radije prijave online jer papirnate prijave uskoro više neće biti dostupne.
 7. Djeca do 18 godina također se moraju prijaviti. Ako ispunjavaju uvjete, postat će članovi NEXUS-a bez naknade.
 8. Ako je vaša prijava za NEXUS odobrena, dobit ćete osobnu iskaznicu s fotografijom. To će vam omogućiti korištenje namjenskih traka na graničnim prijelazima bez podvrgavanja uobičajenim imigracijskim i carinskim ispitivanjima.
 9. Nakon što je vaše članstvo odobreno, ono će ostati važeće u razdoblju od 5 godina.

Više informacija dostupno je na stranici programa NEXUS .

Što se događa nakon prijave za NEXUS?

Nakon što Sjedinjene Države i Kanada dovrše svoje procjene rizika, bit će vam poslana obavijest e-poštom koja se može vidjeti na nadzornoj ploči vašeg TTP računa. Kada dobijete ovu obavijest, to znači da ste 'uvjetno odobreni'. Zatim morate dogovoriti intervju u jednom od NEXUS upisnih centara kako biste dovršili postupak prijave.

Ako ovaj intervju bude uspješan i dobijete odobrenje za članstvo u NEXUS-u, sljedeći korak je snimanje vaše šarenice kako biste mogli koristiti NEXUS kiosk ako želite ući u Kanadu. U ovoj fazi šarenicu možete dati snimiti samo u određenim zračnim lukama. Popis trenutno uključuje Toronto, Vancouver, Ottawu, Montreal, Edmonton, Calgary, Halifax i Winnipeg.

Alternativa je otići u jedan od namjenskih centara za upis zemljišta koji se mogu pronaći diljem Sjedinjenih Država.