Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Pitanja o prihvatljivosti putovnice i odgovori na zahtjev za ESTA

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA prihvatljivost, ESTA putovnica, ESTA zahtjevi

Uvod

Ako ste državljanin zemlje koja je dio Visa Waiver Programa , imate pravo podnijeti zahtjev za elektronički sustav za autorizaciju putovanja ili ESTA online. Bez obzira posjećujete li se u tranzitu ili radi posla ili slobodnog vremena, na odmoru, popunjavanjem ESTA zahtjeva online izbjegava se potreba za podnošenjem zahtjeva za vizu sve dok je vaš posjet kraći od 90 dana. Ispunjavanje obrasca ESTA ne bi trebalo trajati dulje od 20 minuta, ali bitno je provjeriti jesu li svi vaši podaci ispravno uneseni ili bi vaše prijave mogle biti odgođene ili odbijene zbog bilo kakvih pogrešaka ili netočnosti. Jedan od najčešćih razloga za kašnjenje ili odbijanje je neodabir točne zemlje za relevantna pitanja.

Pitanja o prihvatljivosti putovnice i odgovori na zahtjev za ESTA
Pitanja o prihvatljivosti putovnice i odgovori na zahtjev za ESTA

Opće smjernice za ispunjavanje uvjeta za putovnicu za podnošenje zahtjeva za ESTA

Postoje posebni zahtjevi za putovnice koje putnici moraju ispuniti da bi stekli pravo na ESTA . Ovo su ključni uvjeti za stjecanje putovnice:

Država izdavanja putovnice

Prihvatljive zemlje: Vašu putovnicu mora izdati jedna od zemalja koje sudjeluju u VWP-u.

Vrsta putovnice

Biometrijska ili e-putovnica: Od 1. travnja 2016. putnici u SAD prema VWP-u moraju imati elektroničku putovnicu (poznatu i kao e-putovnica). E-putovnice imaju elektronički čip koji sadrži biografske podatke nositelja putovnice.

Valjanost putovnice

Važeća pri ulasku: Vaša putovnica mora biti važeća pri ulasku u SAD

Razdoblje valjanosti: Mnoge zemlje VWP-a imaju recipročni sporazum sa SAD-om koji zahtijeva šest mjeseci valjanosti putovnice nakon planiranog odlaska iz SAD-a. Međutim, neke zemlje VWP-a izuzete su od ovog šestomjesečnog zahtjeva.

Valjanost za ESTA: Općenito, vaše ESTA odobrenje vrijedi do isteka putovnice ili dvije godine, što god nastupi prije.

Odvojena putovnica: putovnice moraju biti pojedinačne; ne možete uključiti uzdržavane osobe u svoju putovnicu. Svaki član obitelji koji putuje s vama mora imati vlastitu putovnicu i, posljedično, vlastitu ESTA ovlast.

Stanje putovnice

Netaknuta i čitljiva: Vaša putovnica treba biti u dobrom stanju, bez oštećenja kao što su poderotine, oštećenja od vode ili značajne istrošenosti koja bi mogla otežati čitanje ili skeniranje.

Djeca i dojenčad

Potrebne su zasebne putovnice: čak i dojenčad i mala djeca moraju imati vlastite e-putovnice i posebna ESTA ovlaštenja za putovanje u SAD prema VWP-u.

Prethodno državljanstvo ili nacionalnost

Bivši državljani: Ako imate dvojno državljanstvo s VWP zemljom i Kubom, Iranom, Irakom, Sudanom ili Sirijom, ili ako ste putovali u bilo koju od ove četiri zemlje od 1. ožujka 2011., ne ispunjavate uvjete za ESTA i trebat će vam podnijeti zahtjev za vizu.

Dosljednost podataka

Podudarni podaci: Podaci u vašoj ESTA prijavi moraju odgovarati podacima u vašoj putovnici. Još jednom provjerite imena, brojeve putovnica i druge pojedinosti kako biste osigurali točnost.

Neispunjavanje bilo kojeg od ovih zahtjeva može rezultirati uskraćivanjem ESTA autorizacije ili ulaska u SAD. Uvijek provjerite najnovije zahtjeve jer se useljenička politika SAD-a može promijeniti. Prije podnošenja zahtjeva za ESTA, potvrdite da je vaša putovnica u skladu s ovim smjernicama kako biste olakšali neometano iskustvo putovanja.

Koja je razlika između “Zemlje državljanstva” i “Zemlje izdavanja putovnice” na obrascu ESTA?

Na obrascu ESTA podnositelji zahtjeva će morati unijeti zemlju koja im je izdala putovnicu. “Zemlja izdavanja putovnice” uvijek će biti ista kao vrijednost za “Zemlju državljanstva”. Na primjer, ako ste državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, ali vam je izdao putovnicu od konzulata Ujedinjenog Kraljevstva u Singapuru, trebali biste unijeti Ujedinjeno Kraljevstvo kao "Zemlja izdavanja putovnice" i "Zemlja državljanstva". Konzulat Ujedinjenog Kraljevstva je u Singapuru, ali UK je taj koji izdaje putovnicu, a ne Singapur.

Padajući izbornici za “Županija državljanstva” i “Zemlja izdavanja putovnice” sadrže popis 41 zemalja koje ispunjavaju uvjete za Program izuzeća od vize (VWP). Ako vaša zemlja nije dio VWP-a, nećete se moći prijaviti za ESTA i trebat će vam američka viza za posjet Sjedinjenim Državama.

Što ako imam dvojno državljanstvo iz više zemalja koje nisu obuhvaćene Visa Waiver?

Osobe s dvojnim državljanstvom koje su podnijele zahtjev za ESTA moraju koristiti putovnicu zemlje sudionice VWP-a i kada napuštaju svoju zemlju i također kada dolaze u Sjedinjene Države. Osobe s dvojnim državljanstvom više zemalja koje ispunjavaju uvjete za VWP trebaju odabrati jednu od svojih prihvatljivih putovnica i koristiti je svaki put kada ulaze u Sjedinjene Države i izlaze iz njih. To će osigurati da ne izazovu zabunu na granici jer imaju više putnih odobrenja povezanih s više od jedne putovnice.

Što ako imam dvojno državljanstvo uključujući i državljanstvo Sjedinjenih Država?

Samo građani zemalja VWP-a imaju pravo podnijeti zahtjev za ESTA, pa ako ste naturalizirani građanin SAD-a i također državljanin zemlje VWP-a, od vas će se tražiti da koristite svoju američku putovnicu kada putujete u Sjedinjene Države. Dok neki putnici mogu koristiti putovnicu koju je izdala njihova druga država za putovanje, Sjedinjene Države očekuju da bi njihovi građani trebali koristiti svoju putovnicu izdanu u SAD-u kada putuju iz druge zemlje u Sjedinjene Države i kada napuštaju stranu zemlju i kada stignu u tu zemlju. Ujedinjene države. Putnicima se savjetuje da saznaju više o podnošenju zahtjeva za ESTA s više državljanstava .

Što ako imam hitnu američku putovnicu?

U stvarnom hitnom slučaju i ako niste mogli podnijeti zahtjev za američku putovnicu prije putovanja, a imate samo putovnicu koju je izdala zemlja VWP, trebali biste podnijeti zahtjev za ESTA da putujete u Sjedinjene Države s tom putovnicom. Po dolasku u SAD, trebali biste koristiti red za imigraciju za ne-američke državljane jer ćete putovati s putovnicom ne-američkog državljanina.

Zaključak

Kako biste izbjegli moguća kašnjenja ili odbijanja prilikom podnošenja zahtjeva za ESTA, bitno je provjeriti jesu li svi podaci o zahtjevu točni . Kada ispunjavate online ESTA obrazac, sesija preglednika ostat će aktivna samo otprilike 20 minuta pa se preporučuje da imate svoju putovnicu i sve druge potrebne informacije o putovanju na raspolaganju kako biste odgovorili na sva ESTA pitanja . U suprotnom, pobrinite se da redovito spremate napredak svoje aplikacije. Ovo je osobito važno ako se prijavljujete u ime drugog člana obitelji ili prijatelja i možda nemate pristup svim potrebnim informacijama za dovršavanje prijave.

Ako posjedujete putovnicu zemlje koja ispunjava uvjete za izuzeće od vize i želite dobiti ESTA za turističke, poslovne, medicinske ili tranzitne svrhe, počnite s prijavom, u suprotnom posjetite FAQ kako biste saznali više o ESTA-i

Prijavite se za ESTA