Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Podnošenje zahtjeva za ESTA s kaznenom evidencijom

Ažurirano: Stu 13, 2023  | Oznake: ESTA s kaznenom evidencijom, viza s kaznenom evidencijom, ESTA zahtjevi

Možete li dobiti ESTA s prethodnim uhićenjima ili osudama?

Podnošenje zahtjeva za ESTA s kaznenom evidencijom
Podnošenje zahtjeva za ESTA s kaznenom evidencijom


Da, ESTA se može dobiti s kaznenom evidencijom, no dobivanje ESTA odobrenja ovisit će o prirodi zločina, dobi počinitelja u to vrijeme kao i datumu kada se zločin dogodio. Bez obzira na to gdje se zločin dogodio u svijetu, uhićenje, upozorenje ili osuda moraju biti objavljeni na ESTA-i, gdje je relevantno, ili zahtjevu za vizu za SAD.

Putnici s kriminalnom prošlošću koji planiraju podnijeti zahtjev za ESTA za ulazak u Sjedinjene Države često zanemaruju suptilnosti pitanja o podobnosti na obrascu za prijavu. Pitanja o prihvatljivosti za ESTA pokrivaju različite okolnosti u povijesti podnositelja zahtjeva. Ova su pitanja namijenjena za otkrivanje mogućih sigurnosnih rizika podnositelja zahtjeva. Dva pitanja o podobnosti koja izazivaju najviše rasprava na obrascu ESTA povezana su s uhićenjima i osudama koje uključuju moralnu pokvarenost. Moralna pokvarenost smatra se moralno izopačenim ili podlim ponašanjem koje je u suprotnosti s prihvaćenim standardima i osjećajima zajednice. Ova dva pitanja su sljedeća:

"Jeste li ikada bili uhićeni ili osuđeni za zločin koji je rezultirao ozbiljnom štetom na imovini ili ozbiljnom štetom drugoj osobi ili državnom tijelu?"

Ovo se pitanje odnosi na kaznene presude i uhićenja koja rezultiraju ozbiljnom štetom na imovini ili ozbiljnom štetom drugoj osobi ili državnom tijelu. Primjeri koji bi se smatrali ozbiljnima uključuju, ali nisu ograničeni na:

  • Zločini protiv osobe kao što su ubojstvo, ubojstvo iz nehata, silovanje, teška nepristojnost, teški napadi, otmica
  • Kaznena djela protiv imovine kao što su palež, provala, krađa, pljačka, prijevara, primanje ukradene imovine
  • Zločini protiv državnih tijela kao što su prijevare, utaja poreza, podmićivanje, krivokletstvo

"Jeste li ikada prekršili bilo koji zakon koji se odnosi na posjedovanje, korištenje ili distribuciju ilegalnih droga?"

Ovo je pitanje jasnije jer se konkretno pita je li prekršen zakon u vezi s posjedovanjem, uporabom ili distribucijom ilegalnih droga. Međutim, neke prekogranične nedosljednosti mogu zakomplicirati odgovore podnositelja zahtjeva. Na primjer, legalna uporaba kontrolirane tvari, kao što je medicinska marihuana u matičnoj zemlji podnositelja zahtjeva, još uvijek se smatra nezakonitom uporabom tvari prema federalnom zakonu Sjedinjenih Država iako je nekoliko država legaliziralo njezinu uporabu. Podnositelji zahtjeva će morati utvrditi treba li njihovo korištenje ilegalnih droga opravdati 'da' odgovor na ovo pitanje, što će vjerojatno rezultirati odbijanjem ESTA-e. U konačnici, ako nije osuđen za kazneno djelo povezano s drogom, odgovor na pitanje više se odnosi na poštenje podnositelja zahtjeva budući da Carinska i granična zaštita (CBP) možda neće moći provjeriti kršenje pravila o drogama.

Možete li putovati s osudom za drogu?

Dobivanje ESTA-e uz osudu za nezakonite droge značilo bi odgovor 'Ne' na pitanja o kriminalnoj prošlosti i o korištenju ilegalnih droga. Međutim, smatrajte da bi odgovor s 'Ne' na kršenje zakona koji se odnose na posjedovanje, korištenje ili distribuciju droga bio neistinit ako ste osuđeni za navedene aktivnosti u pitanju vezanom uz ilegalne droge. Ako je vaša prijava za ESTA odbijena, još uvijek možete podnijeti zahtjev za B-2 turističku vizu ili B-1 poslovnu vizu i imati priliku razjasniti okolnosti oko vaših uvjerenja o prethodnom posjedovanju ili uporabi droga.

Možete li putovati ESTA-om s presudom za vožnju pod utjecajem alkohola?

Jedan slučaj vožnje pod utjecajem alkohola ne smatra se zločinom moralne pokvarenosti prema američkim pravilima o utvrđivanju dobrog moralnog karaktera. Međutim, ako je podnositelj zahtjeva stalni pijanac s višestrukim kršenjima pijenja ili je počinio kazneno djelo kao rezultat pijenja koje je prouzročilo ozbiljnu štetu drugim osobama ili imovini druge osobe ili državnog tijela, tada bi vjerojatno mogli odgovoriti s "Da" na pitanje pitanje o kaznenoj prošlosti na obrascu ESTA.

Možete li putovati ESTA-om uz naknadu za napad?

Ako napad nije rezultirao ozbiljnom ozljedom ili oštećenjem pojedinca ili njegove imovine, tada podnositelj zahtjeva vjerojatno može odgovoriti 'Ne' na pitanje o kriminalnoj prošlosti ako to najtočnije odražava njegove okolnosti.

Možete li putovati ESTA-om s uvjetnom kaznom?

Uvjetna osuda je u biti uvjetna sudska kazna koja se izvršava ako su počinjena daljnja kaznena djela. Odgovori podnositelja zahtjeva za ESTA ne bi se promijenili na pitanja o podobnosti o kriminalnoj povijesti i posjedovanju ili uporabi droga s uvjetnom kaznom. Ako se osuda podnositelja zahtjeva ne smatra zločinom moralne pokvarenosti, tada je vjerojatno da se odgovor na pitanje o kriminalnoj prošlosti može unijeti kao 'Ne'.

Možete li putovati ESTA-om s odsluženom kaznom?

Zakon o vizama i imigraciji Sjedinjenih Država ne priznaje Zakon o rehabilitaciji prijestupnika, pa ako se osuda smatra odsluženom u Ujedinjenom Kraljevstvu ili bilo kojoj drugoj zemlji sa sličnim rješenjima za osude, podnositelji zahtjeva moraju uzeti u obzir svoje osude na obrascu ESTA samo ako su rezultirale tešku štetu nanesenu osobi, imovini osobe ili imovini državnog tijela.

Možete li putovati u Ameriku uz jamstvo dobrog ponašanja?

Ovo pitanje postavljaju australski putnici. Obveza dobrog ponašanja je kazna bez zatvora pri kojoj, ako se ne počine daljnji zločini, počinitelj je pošteđen zatvora nakon određenog razdoblja. Potencijalni kandidati za ESTA morat će istinito odgovoriti na pitanja o prirodi svoje kriminalne prošlosti, kao i povijesti posjedovanja i korištenja droga. Stoga, posjedovanje jamstva o dobrom ponašanju tehnički ne mijenja okolnosti podnositelja ESTA zahtjeva, međutim, ako je ESTA odbijena, posjedovanje jamstva o dobrom ponašanju pomoglo bi u uspostavljanju dobrog moralnog karaktera (GMC) prilikom podnošenja zahtjeva za američku vizu.

Možete li putovati u Ameriku bez ESTA ili vize?

Ne, za ulazak u Sjedinjene Države potrebna je odobrena ESTA ili važeća američka viza. U većini slučajeva nećete se moći ukrcati u zrakoplov, brod ili voziti kroz granicu SAD-a bez odobrene ESTA ili važeće vize.

Što ako samo lažem na svojoj ESTA prijavi?

Ako CBP otkrije da ste lagali na ESTA obrascu, vaša će prijava biti odbijena unutar 72 sata od podnošenja. Nadalje, vjerojatno će vam ESTA biti odbijena čak i ako je prethodno odobrena. U mnogim situacijama vaša ESTA može biti odobrena, a zatim odbijena bez obavijesti ili objašnjenja. CBP zadržava pravo opoziva ESTA-e u bilo kojem trenutku. Podnositelji ESTA zahtjeva odriču se prava na žalbu na odbijenu autorizaciju putovanja u sklopu podnošenja zahtjeva za ulazak u Sjedinjene Države prema Programu izuzeća od vize .

Zaključak

Dobivanje ESTA-e s kriminalnom prošlošću zahtijeva različita razmatranja na temelju okolnosti podnositelja zahtjeva. Na pitanja uvijek odgovarajte najbolje što možete i na način koji je u skladu s istinom. Ako vam ESTA bude odbijena, još uvijek možete imati pravo podnijeti zahtjev za američku vizu. Posjetite dobivanje američke vize s kaznenim dosjeom za više informacija.