Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Privatnost podataka ESTA Visa Waiver

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA, Program ukidanja viza, ESTA privatnost podataka

Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) automatizirani je sustav koji koristi Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Država (DHS) za utvrđivanje podobnosti posjetitelja za putovanje u SAD prema Programu izuzeća od viza (VWP) . Program omogućava državljanima zemalja sudionica da putuju u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na boravak od 90 dana ili manje bez dobivanja vize. Iako je ESTA pojednostavila postupak ulaska u SAD, također je izrazila zabrinutost u vezi s privatnošću podataka prikupljenih od podnositelja zahtjeva. Ovaj članak istražuje kako Carinska i granična zaštita (CBP) i DHS postupaju s informacijama podnositelja ESTA zahtjeva i okolnosti pod kojima se ti podaci mogu dijeliti s trećim stranama.

Prikupljanje i korištenje podataka od strane CBP-a i DHS-a

Prilikom podnošenja zahtjeva za ESTA putnici su dužni dati detaljne osobne podatke. To uključuje biografske podatke (kao što su ime, datum rođenja i država državljanstva), podatke o putovnici i odgovore na pitanja o podobnosti u vezi s kriminalnom poviješću, zaraznim bolestima i prethodnim putovanjima u određene zemlje. Primarna svrha prikupljanja ovih podataka je procijeniti putnikovu podobnost za ulazak u SAD prema VWP-u.

CBP, sastavni dio DHS-a, odgovoran je za pregled ESTA zahtjeva. Pružene informacije provjeravaju se u različitim bazama podataka , uključujući baze podataka za provođenje zakona, imigraciju i protuterorističke baze podataka, kako bi se utvrdilo predstavlja li podnositelj zahtjeva sigurnosni rizik ili rizik za provođenje zakona. CBP koristi naprednu analizu podataka i tehnike procjene rizika kako bi označio pojedince koji bi mogli zahtijevati daljnje ispitivanje ili ne ispunjavaju uvjete za putovanje prema VWP-u. Ovaj je proces ključan za jačanje granične sigurnosti uz olakšavanje zakonitog putovanja.

Dijeljenje podataka s trećim stranama

Dijeljenje ESTA podataka s trećim stranama je tema od posebnog interesa i zabrinutosti. DHS ima sporazume s određenim stranim vladama i međunarodnim organizacijama u svrhu razmjene informacija radi povećanja sigurnosti. Prema tim ugovorima, podaci ESTA-e mogu se dijeliti sa stranim vladama, ali samo u skladu sa zakonom SAD-a i međunarodnim sporazumima. Takvo dijeljenje obično je ograničeno na informacije relevantne za sprječavanje terorizma ili drugih teških transnacionalnih zločina.

Osim sa stranim vladama, DHS može dijeliti ESTA podatke s drugim vladinim agencijama SAD-a u svrhe u skladu s njegovom misijom. Te agencije uključuju, između ostalih, Ministarstvo vanjskih poslova, Federalni istražni ured (FBI) i Nacionalni centar za borbu protiv terorizma (NCTC). Dijeljenje podataka obavlja se na kontroliran način, pod strogim protokolima i nadzorom kako bi se osigurala zaštita privatnosti i građanskih sloboda.

Podaci se ne dijele neozbiljno i ostaju unutar pravila utvrđenih Obavijestima o sustavu evidencije Zakona o privatnosti, a ti se propisi mogu pronaći na web stranici DHS-a . Postoji nekoliko slučajeva u kojima se podaci mogu dijeliti izvan ESTA okvira. Ti primjeri uključuju:

  • Dijeljenje informacija s različitim sektorima DHS-a - Ovo dijeljenje je selektivno i podijeljeno tako da se informacije i informacije mogu koristiti samo ako je uporaba u korelaciji s dužnošću sektora.
  • Konzularni uredi Ministarstva vanjskih poslova - Ovo dijeljenje je nakon odbijanja odobrenja putovanja i služi za specifičnu svrhu pomoći službenicima da donesu odluku u vezi s vizom na temelju dostavljenih informacija.
  • Dijeljenje relevantnih informacija s priznatim i odgovarajućim saveznim, državnim, lokalnim, plemenskim i stranim vladinim agencijama - Ovo uključuje druge zajedničke vladine institucije.
  • Dijeljenje informacija može odrediti DHS ako utvrdi da dijeljenje informacija može biti izravno korisno za protuterorističke akcije ili ako se koristi za prikupljanje informacija povezanih s nacionalnom i/ili međunarodnom provjerom kriminalne prošlosti.
  • Zračni i pomorski prijevoznici - Prijevoznici imaju pristup samo vašem statusu. Ne primaju nikakve osobne podatke osim onih koji se izravno odnose na konačni status vaše ESTA autorizacije putovanja.

Zabrinutost za zaštitu podataka i privatnost

DHS i CBP itekako su svjesni zabrinutosti za privatnost povezanih s prikupljanjem i dijeljenjem osobnih podataka. Kao takvi, implementirali su niz zaštitnih mjera za zaštitu privatnosti ESTA podnositelja zahtjeva. Ove mjere uključuju šifriranje podataka, kontrole pristupa i redovite revizije kako bi se osiguralo da se podacima rukuje sigurno iu skladu sa zakonima i propisima o privatnosti.

Osim tehničkih zaštitnih mjera, DHS ima pravila o privatnosti i procedure za upravljanje prikupljanjem, korištenjem, dijeljenjem i zadržavanjem ESTA podataka. Ured za privatnost DHS-a ima ključnu ulogu u osiguravanju poštivanja ovih pravila i poštivanja prava pojedinaca na privatnost. Podnositelji zahtjeva također imaju određena prava u vezi sa svojim podacima, uključujući pravo pristupa svojoj ESTA aplikaciji i traženja ispravka bilo kakvih netočnosti.

Zadržavanje i uklanjanje podataka

Zadržavanje ESTA podataka još je jedan važan aspekt privatnosti podataka. DHS zadržava ESTA podatke u razdoblju koje je u skladu s njegovom misijom i zakonskim zahtjevima. Općenito, ESTA podaci se čuvaju u razdoblju od tri godine od datuma podnošenja ili dok putovnica povezana s ESTA ne istekne, ovisno o tome što nastupi prije. Nakon tog razdoblja, podaci se arhiviraju dodatnih dvanaest godina radi podrške provođenju zakona, nacionalnoj sigurnosti ili u istražne svrhe.

Nakon isteka razdoblja čuvanja, podaci se odlažu na siguran način kako bi se spriječio neovlašteni pristup ili uporaba. DHS ima stroge procedure za odlaganje osjetljivih informacija, čime se osigurava da je privatnost pojedinaca zaštićena čak i nakon što ti podaci više nisu potrebni.

Ako se podaci ne zbrinu, bit će arhivirani nakon isteka odobrenja putovanja. Ovo je kako bi se osigurala dostupnost informacija kako bi se mogle povratiti ako budu potrebne za nacionalnu sigurnost, istragu i druge povezane svrhe provođenja zakona. Pristup podacima nakon arhiviranja je ograničen i bit će povučeni samo u gore navedene svrhe.

Zaključak

ESTA Visa Waiver Program igra ključnu ulogu u olakšavanju putovanja u Sjedinjene Države uz održavanje nacionalne sigurnosti. Prikupljanje, korištenje i dijeljenje ESTA podataka od strane DHS-a i CBP-a regulirano je strogim mjerama privatnosti i zaštite podataka. Ove su mjere osmišljene kako bi uravnotežile potrebu za sigurnošću i zaštitu prava pojedinca na privatnost. Iako je zabrinutost oko privatnosti podataka opravdana, DHS i CBP su pokazali predanost odgovornom i transparentnom rukovanju osobnim podacima. Kako se krajolik međunarodnih putovanja i sigurnosti bude razvijao, stalni napori za poboljšanje zaštite privatnosti ostat će ključni prioritet za DHS i njegove sastavne agencije.