Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Trebam li ESTA ili Visa?

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: Ispunjavanje uvjeta za ESTA, zahtjevi za vizu za SAD, odbijeno za vizu za SAD

Uvod

Putnici koji posjećuju SAD bez kanadske ili američke putovnice trebaju ili američku vizu ili ESTA, što je kratica za elektronički sustav za autorizaciju putovanja. ESTA je elektronička autorizacija putovanja koja se mora dobiti putem online obrasca za prijavu. Za američku vizu također je potrebno ispuniti obrazac za prijavu DS-160 u papirnatom obliku ili putem interneta, a od podnositelja zahtjeva između 13 i 80 godina također se zahtijeva da dođu na sastanak u američkom veleposlanstvu u zemlji prebivališta ili državljanstva. Odobrena ESTA ne jamči putniku ulazak u Sjedinjene Države, ali služi kao dokaz da je putnik dobio dopuštenje za putovanje kopnom, zrakom ili morem u Sjedinjene Države prema Programu izuzeća od vize . O ulasku u Sjedinjene Države u okviru Programa izuzeća od vize konačno odlučuju graničari Carinske i granične zaštite (CBP). Američka viza razlikuje se po pravima koja ima nositelj, po tome što su prava na ulazak i useljenje jača za prebacivanje na različite kategorije viza ili produljenje trajanja boravka u Sjedinjenim Državama.

Trebam li ESTA ili Visa?
Trebam li ESTA ili Visa?

Koje su razlike između ESTA i vize?

Razlike između ESTA i najčešće vrste američkih posjetiteljskih viza kao što su B-2 turistička viza, B-1 poslovna viza i B-1/B-2 turistička/poslovna viza su sljedeće:

Zakonsko pravo ulaska : Odobrena ESTA nije jamstvo za ulazak u Sjedinjene Države. Putnici se također odriču prava na žalbu prilikom podnošenja zahtjeva za ESTA, stoga se odbijanja ESTA ne mogu poništiti. Nositelj posjetiteljske vize prošao je stroži postupak podnošenja zahtjeva u svrhu utvrđivanja namjere ulaska u Sjedinjene Države, te je tako stekao više zakonskih prava za ulazak u Sjedinjene Države prema imigracijskim zakonima.

Trajanje boravka : ESTA se može koristiti za boravak do 90 dana po posjetu. Posjetiteljska viza može se koristiti za boravak do šest mjeseci po posjeti.

Trajanje odobrenja : ESTA se dodjeljuje na razdoblje od 2 godine ili do datuma isteka putovnice, što god nastupi prije. Posjetiteljska viza obično se izdaje na razdoblje od 10 godina, no to može varirati ovisno o diskrecijskoj ocjeni predstavnika veleposlanstva koji vodi intervju za posjetiteljsku vizu.

Broj posjeta : Oba se mogu koristiti za više posjeta Sjedinjenim Državama tijekom razdoblja valjanosti.

Mogućnost produljenja : ESTA se ne može produžiti. Ako je podnositelj zahtjeva premašio ograničenje od 90 dana na ESTA-i, mora se vratiti u svoju zemlju podrijetla ili na teritorij izvan SAD-a. Posjetiteljske vize također se ne mogu obnoviti, ali se mogu produžiti ako se Obrazac I-539, Zahtjev za produljenje/promjenu neuseljeničkog statusa podnese prije isteka posjetiteljske vize.

Mogućnost obnove : ESTA se ne može obnoviti. Kada ESTA istekne, podnositelj zahtjeva mora podnijeti novi zahtjev. Posjetiteljske vize se također ne mogu obnoviti, međutim, podnositelji zahtjeva mogu biti izuzeti od sudjelovanja u drugom intervjuu u veleposlanstvu ako podnose zahtjev za istu posjetiteljsku vizu, a veleposlanstvo ili konzulat SAD-a gdje se prijavljuju nudi izuzeće od zakazivanja termina.

Mogućnost prijenosa : ESTA se ne može prenijeti na drugu putovnicu u slučaju da je putovnica podnositelja zahtjeva izgubljena, ukradena ili joj je istekla. Posjetiteljska viza može se koristiti iako je početna putovnica za koju je izdana istekla, pod uvjetom da viza na prethodnoj ili istekloj putovnici nije ni na koji način oštećena i da podnositelj zahtjeva također putuje s važećom putovnicom koja nije istekla.

Trajanje prijave : ESTA prijava obično traje 10 do 15 minuta. Ispunjavanje obrasca DS-160, koji je potreban za posjetničku vizu, obično traje 60 do 90 minuta, ovisno o obrazovanju, zaposlenju, putovanju, imigraciji ili kriminalnoj prošlosti podnositelja zahtjeva.

Trajanje obrade : ako nije trenutno, ESTA obično traje 3-5 minuta da se obradi i primi odluka. Međutim, u nekim slučajevima ESTA obrada može trajati do 72 sata, što je maksimalno razdoblje koje CBP dopušta. Za razliku od toga, obrada posjetiteljske vize obično traje 4-8 tjedana, a taj rok ovisi o opterećenosti veleposlanstva. Tijekom vrhunca sezone to se može povećati na 10-12 tjedana. Nadalje, ako zahtjev za posjetiteljsku vizu prolazi 'administrativnu obradu', obrada zahtjeva može potrajati nekoliko mjeseci.

Dopuštene upotrebe : Obje se općenito mogu koristiti u iste svrhe koje uključuju turističke aktivnosti kao i poslovne aktivnosti pri čemu putnik ne ostvaruje prihod iz izvora u SAD-u. Detaljnije informacije o dopuštenim uporabama navedene su u nastavku.

Trošak : ESTA naknada koju naplaćuje vlada SAD-a iznosi 21 USD, što se sastoji od 4 USD naknade za obradu i naknade od 17 USD koja ide Corporation for Travel Promotion. Naknada od 17 USD se vraća ako je ESTA odbijena. Za usporedbu, trošak predaje američke posjetiteljske vize iznosi 185 USD, što se sastoji od naknade za MRV koja se naplaćuje prije zakazivanja termina u veleposlanstvu ili dobivanja izuzeća od termina. Nijedan dio naknade za MRV ne vraća se ako je zahtjev za posjetiteljsku vizu odbijen. Pružatelji trećih strana nude dodatne usluge koje se naplaćuju povrh državnih pristojbi za zahtjeve za ESTA ili Visitor Visa.

Kako da znam što mi treba?

Utvrđivanje putnikove stvarne potrebe za bilo kojim oblikom odobrenja putovanja ovisit će o nekoliko čimbenika.

Razlog posjete

Ako želite posjetiti Sjedinjene Države radi turizma, posjeta prijateljima ili obitelji, poslovnog, tranzitnog, medicinskog ili drugog sličnog kratkoročnog cilja, trebali biste utvrditi ispunjavate li uvjete za ESTA. Podnošenje zahtjeva za ESTA može se izvršiti online. Možete provjeriti ispunjavate li uvjete za ESTA da vidite imate li putovnicu jedne od 41 zemalja Programa izuzeća od viza .

Osobne okolnosti

Postoje dodatni čimbenici kao što su zdravstveno stanje, kazneno djelo, imigracija i povijest putovanja koji utječu na sposobnost podnositelja zahtjeva da dobije ESTA. Za najnovije informacije o ovim pitanjima o podobnosti posjetite usa-esta.com/apply i pogledajte trenutna pitanja o podobnosti u donjem dijelu obrasca.

Okolnosti putovanja - odobrena ESTA potrebna je za putnike koji ulaze u Sjedinjene Države kopnom, morem ili zrakom.

Ne ispunjava uvjete za ESTA

Ako ne ispunjavate uvjete za ESTA ili želite ostati u Sjedinjenim Državama dulje od 90 dana, morat ćete dobiti B-2 turističku vizu u turističke svrhe ili B-1 poslovnu vizu u poslovne svrhe.

Mogućnost turističke vize

Turistička viza B-2 može se koristiti za posjet obitelji i prijateljima, razgledavanje znamenitosti i odmor, liječenje ili pohađanje kratkog tečaja bez dobivanja sveučilišnog kredita. Turistička viza B-2 može se koristiti za boravak do 180 dana po posjetu i obično se izdaje na razdoblje od 10 godina, no to može varirati ovisno o osobnim okolnostima podnositelja zahtjeva.

Mogućnost poslovne vize

B-1 poslovna viza može se koristiti za prisustvovanje sastancima, vođenje pregovora ili rješavanje imanja. 'Poslovna' aktivnost koju provodi strani državljanin mora biti dopuštena u smislu da podnositelj zahtjeva općenito ne bi trebao primati prihod iz izvora u SAD-u dok putuje s poslovnom vizom B-1. Poslovna viza B-1 može se koristiti za boravak do 180 dana po posjetu i obično se izdaje na razdoblje od 10 godina, no to može varirati ovisno o osobnim okolnostima podnositelja zahtjeva.

Mogućnost tranzitne vize

Oni koji ne ispunjavaju uvjete za izuzeće od vize i prolaze kroz SAD do drugog odredišta morat će podnijeti zahtjev za tranzitnu vizu C-1. Oni koji žele raditi, ulagati, studirati ili obavljati druge aktivnosti zakonito u Sjedinjenim Državama, bez obzira na trajanje posjeta ili ispunjavanje ESTA uvjeta, trebali bi potražiti više informacija o relevantnoj vrsti vize koja najviše odgovara njihovim potrebama.

Vremenski okviri obrade zahtjeva

Ako vam je potrebna američka viza, posjetite usa-visas.com za više informacija. Zahtjevi za vizu obično traju između 4-8 tjedana. Međutim, to ovisi o rokovima obrade i radnom opterećenju američkog veleposlanstva u kojem je zahtjev podnesen. Stoga, osigurajte da isplanirate ove vremenske okvire obrade prije rezerviranja plana putovanja preko ili u Sjedinjene Države. Za ažuriranu provjeru vremena čekanja za posjete u veleposlanstvu SAD-a, useljeničkih viza i drugih vrsta, posjetite https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources /wait-times.html za više informacija.

Dobivanje profesionalnog savjeta

Ako ne ispunjavate uvjete za ESTA ili vam je odbijena američka viza, potražite usluge iskusnog i ovlaštenog američkog imigracijskog odvjetnika kako biste saznali mogu li vam njihove usluge pomoći u dobivanju američke vize. Čuvajte se obmanjujućih tvrdnji o 'zajamčenim' shemama viza i drugim taktikama čiji je cilj prevariti korisnike da ne odvoje svoj novac.

Zaključak

Poznavanje razlika između ESTA i posjetiteljske vize pomoći će putnicima da se bolje pripreme za podnošenje zahtjeva za pravi oblik odobrenja putovanja. Ne zaboravite uzeti u obzir svoje osobne okolnosti i rokove prije podnošenja zahtjeva za bilo koji oblik odobrenja putovanja. Također imajte na umu da nećete morati rezervirati smještaj ili zrakoplovnu kartu prije podnošenja zahtjeva za ESTA ili vizu.