Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Usporedba sustava za autorizaciju putovanja: ESTA, Kanada eTA i ETIAS

Ažurirano: Sij 20, 2024  | Oznake: ESTA, ESTA obrada

Kada planirate međunarodna putovanja, ključno je razumjeti zahtjeve za ulazak u zemlju odredišta. U eri u kojoj je sigurnost najvažnija, brojne su zemlje uvele elektroničke sustave za autorizaciju putovanja za prethodnu provjeru putnika koji su oslobođeni vize. Tri istaknuta sustava uključuju američki elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA), kanadsku elektroničku autorizaciju putovanja (eTA) i europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS). Ovaj članak daje detaljnu usporedbu ovih sustava.

Razumijevanje ESTA, eTA i ETIAS

Američki elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA)

ESTA je dio američkog Visa Waiver Programa (VWP), koji omogućava građanima iz 41 zemalja sudionica da putuju u SAD u turističke ili poslovne posjete do 90 dana bez dobivanja vize. Podnositelji zahtjeva moraju podnijeti svoj zahtjev online i, ako se odobri, ovlaštenje vrijedi dvije godine ili do isteka putovnice.

Kanadska elektronička autorizacija putovanja (eTA)

Kanadski eTA sustav služi sličnoj svrsi za putnike zrakoplovom iz zemalja koje su oslobođene vize, osim za građane SAD-a. Odobrene eTA-e vrijede pet godina ili do isteka putovnice, dopuštajući kratkoročne posjete do šest mjeseci u poslovne, turističke ili tranzitne svrhe.

Europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS)

ETIAS, za koji se očekuje da će se pokrenuti do kraja 2024., unaprijed će provjeriti putnike koji su oslobođeni vize iz više od 60 zemalja, uključujući građane SAD-a i Kanade, koji planiraju posjetiti Schengensku zonu do 90 dana u razdoblju od 180 dana. Nakon što postane operativan, ovlaštenje ETIAS-a vrijedit će tri godine ili do isteka putovnice.

Svrha i prihvatljivost

Svrha ovih sustava je uglavnom slična: poboljšati sigurnost granica prethodnom provjerom putnika iz zemalja koje su oslobođene viza. Međutim, zemlje koje provode ove sustave i njihov popis zemalja koje ispunjavaju uvjete razlikuju se. ESTA se odnosi na 41 zemlje, eTA pokriva većinu zemalja izuzetih od viza osim SAD-a, a ETIAS će se primjenjivati na više od 60 zemalja.

Postupak prijave i naknada

Proces prijavljivanja za ESTA, eTA i ETIAS odvija se online i zahtijeva od podnositelja zahtjeva da odgovore na niz pitanja u vezi s njihovim osobnim podacima, planovima putovanja, zdravstvenim i sigurnosnim pitanjima.

Od 2023. državna naknada za ESTA prijavu iznosi 21 USD, eTA naknada iznosi 7 CAD, a predložena naknada za ETIAS za osobe između 18 i 70 godina iznosi 7 EUR. Podnositelji zahtjeva mlađi od 18 ili stariji od 70 godina ne plaćaju naknadu za ETIAS, dok se ESTA i eTA naknade primjenjuju na sve podnositelje zahtjeva.

Valjanost i trajanje boravka

Sva tri sustava imaju višegodišnju valjanost: dvije godine za ESTA, pet godina za eTA i tri godine za ETIAS, ili do isteka putovnice, što god nastupi prije.

Odobreno trajanje boravka po posjetu također je usklađeno u ovim sustavima, obično do 90 dana unutar razdoblja od 180 dana za poslovne, turističke ili tranzitne svrhe. Međutim, kanadski eTA dopušta boravak do šest mjeseci.

Zaključak

Dok ESTA, eTA i ETIAS dijele isti cilj poboljšanja granične sigurnosti i pojednostavljenja procesa putovanja za putnike oslobođene vize, specifičnosti svakog sustava, od podobnosti do procesa prijave, pristojbi i trajanja boravka, odražavaju jedinstvenu politiku useljavanja i sigurnosni problemi svake zemlje ili regije koja provodi.

Kada planirate međunarodna putovanja, ključno je unaprijed istražiti zahtjeve za ulazak na svoje odredište. Imajte na umu da iako odobrenja za putovanje poput ESTA, eTA ili ETIAS omogućuju lakše putovanje, ona ne jamče ulazak jer konačne odluke o ulasku donose službenici granične kontrole po dolasku.