Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

Viza za Aspen, Colorado SAD

Ažurirano: Sij 21, 2024  | Oznake: ESTA, Aspen, viza za SAD

Informacije o posjeti Aspenu i potrebi za vizom za Aspen.

Aspen je dragulj u kruni Kolorada. Smješten usred veličanstvenih planina Rocky i Elk, Aspen je sjajno mjesto za posjetiti. Rijeka Roaring Fork čeka vas u ovom nezaboravnom gradu u okrugu Pitkin u Coloradu. Ovaj vam vodič daje sve informacije koje su vam potrebne za uspješan posjet Aspenu, kao i izvore informacija kako biste utvrdili treba li vam viza za Aspen.

Visa i ESTA pregled

Ako dolazite u Aspen Colorado iz druge zemlje, trebali biste provjeriti trebate li vizu za Aspen ili elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA). Možete provjeriti putem procjene na početnoj stranici . ESTA je elektronička autorizacija putovanja koja je uvedena kroz Visa Waiver Program (VWP), koji građanima 41 zemalja sudionica omogućuje putovanje u Sjedinjene Države bez vize za posjete do 90 dana radi turizma, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe. Potencijalni podnositelji zahtjeva za ESTA također moraju ispuniti zahtjeve kao što je posjedovanje elektroničke putovnice koja vrijedi tijekom cijelog trajanja njihovog posjeta Aspenu i iz njega, kao i uspješno odobrenje Carinske i granične zaštite (CBP) za putovanje VWP-om. Ako imate pravo na ESTA kada putujete u Aspen, morate dobiti odobrenje prije ukrcaja na vaš let ili brod.

Posjetitelji Aspena kojima je potrebna B2 turistička viza ili B1 poslovna viza morat će ispuniti obrazac DS-160. Ispunjavanje obrasca traje otprilike 60 minuta, a kandidati također trebaju imati pripremljene fotografije u obliku putovnice za prijavu. Također, morat ćete zakazati intervju u najbližem američkom konzulatu ili veleposlanstvu. Naknadu od 185 USD za prijavu DS-160 morat ćete platiti prilikom rezerviranja termina u veleposlanstvu.

ESTA i Program ukidanja viza

Što je Visa Waiver Program (ESTA)?

Cilj Programa izuzeća od viza (VWP) je da vlasnicima putovnica određenih zemalja olakša ulazak u Sjedinjene Američke Države bez podnošenja zahtjeva za vizu. Trenutačno 41 država sudjeluje u Programu ukidanja viza . Osobe koje žele posjetiti SAD na manje od 90 dana mogu ispunjavati uvjete; je li svrha njihovog posjeta turistički, liječenje, posjet obitelji ili prijateljima ili posao. Jednom izdana, ESTA izuzeće od vize vrijedi dvije godine ili do datuma isteka putovnice pojedinca.

Ispunjavanje uvjeta za Program ukidanja viza

Da biste ispunili uvjete za Program izuzeća od vize, postoje neki dodatni kriteriji:

 • Ako putujete u odobrene poslovne svrhe , morate se namjeravati konzultirati s poslovnim suradnicima; planirate prisustvovati poslovnoj konvenciji ili obrazovnoj, stručnoj ili znanstvenoj konferenciji.
 • Ako pohađate kratkoročnu obuku, ne smijete primati plaćanje iz bilo kojeg izvora sa sjedištem u SAD-u, osim za troškove izravno povezane s vašim posjetom. Također vrijedi pregovaranje o ugovoru.
 • Studiranje za kredit, plaćeni posao ili rad za strane medije nisu dopušteni na VWP. Također je zabranjena namjera trajnog življenja u SAD-u.

Ako planirate posjetiti SAD u priznate i odobrene turističke svrhe, možda imate pravo na ESTA. Ako je vaš boravak u odobrene turističke svrhe, poput odmora, društvenog boravka s obitelji ili prijateljima ili čak radi liječenja ili sudjelovanja u glazbenom, sportskom ili drugom kulturnom događaju, sve dok ne primite plaćanje .

Dodatni zahtjevi

Bitno je da svi posjetitelji moraju imati potpunu autorizaciju priznatu od strane ESTA-e, akronim koji označava 'Elektronički sustav za autorizaciju putovanja'. ESTA je automatizirani e-sustav koji čini dio Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) i ključni je dio metoda Carinske i granične zaštite (CBP) za određivanje podobnosti za putovanje bez vize u SAD bilo u turističke ili poslovne svrhe . Moguće je ući u SAD putem ESTA-e samo ako putujete povratno kopnom, morem ili zrakom. Također je bitno da nema prethodnih odbijanja na granici. Ako vam je prije bio odbijen zahtjev za vizu za SAD. možete dobiti odbijenicu za ESTA. Također je potrebno imati e-putovnicu.

Razlike između poslovnih viza, turističkih viza i posjetiteljskih viza

Ako vam je odbijen ESTA Visa Waiver ili trebate boraviti u Sjedinjenim Državama dulje od 90 dana, trebate podnijeti zahtjev za B1 poslovnu vizu, B2 turističku vizu ili B1-B2 posjetiteljsku vizu. Vrsta posjetiteljske vize koja vam je potrebna ovisi o prirodi vašeg planiranog boravka.

 • Kategorija B1 - Ova kategorija je za osobe koje planiraju boravak u poslovne svrhe, kao što je održavanje sastanaka ili u pravne svrhe, kao što je sređivanje imanja.
 • Kategorija B2 - Ova je kategorija prikladna za one koji posjećuju SAD radi jednostavnog turizma ili slobodnog vremena.

Kako podnijeti zahtjev za vizu

Podnošenje zahtjeva za vizu uključuje nekoliko faza koje je potrebno proći. Točne faze mogu se razlikovati ovisno o zemlji iz koje se prijavljujete.

Prvi korak je ispuniti online obrazac, poznat kao Visa Application Form DS 160 . Kada dođete do stranice s potvrdom, ispišite je jer ćete je morati ponijeti sa sobom na razgovor. Sljedeća faza je zakazivanje termina za intervju za vizu u vašoj domovini u veleposlanstvu ili konzulatu SAD-a. Zatim morate pričekati poziv iz Ureda za vize. Tada jednostavno morate pričekati da se čujete od službenika za Visu. Moglo bi biti dosta dugo čekanje pa je važno to učiniti dovoljno prije planiranog posjeta. Prikupite obvezne dokumente:

 • Važeća putovnica
 • Obrazac DS-160
 • Stranica potvrde,
 • Primjena
 • Plaćanje naknade i priznanica
 • Fotografija

Morate dati sve ove dokumente, a možda i više, tijekom razgovora u veleposlanstvu. Tijekom ovog razgovora, nazočni će službenik odlučiti imate li doista pravo na vizu. Nakon što vam je viza odobrena, morat ćete platiti naknadu za osiguranje vize.

Informacije o putovanju u Aspen

Ruta kojom idete kada automobilom stižete u Aspen ovisit će o tome koje je doba godine. Između svibnja i rujna, autocesta 82 je otvorena i odvest će vas ravno do Aspena - samo izađite s autoceste 70 do Glenwood Springsa. Zimi je Aspen vrlo snježan i veći dio autoceste 82 bit će zatvoren, pa ćete morati ići obilaznijom rutom da biste došli do svog odredišta. Zimske gume, obilje potrepština (uključujući potrepštine za prvu pomoć, hranu i tople napitke, topli pokrivač i jaku svjetiljku) i ispravan mobilni telefon za pozivanje hitne službe u lošem vremenu, sve su to bitne stvari koje morate ponijeti sa sobom kada vozite prema Aspenu zimi. Najbliža veća zračna luka je Međunarodna zračna luka Denver, a vrlo je lako doći kopnenim prijevozom od zračne luke do središta Aspena. Dostupni su i taksiji i javni autobusi ako se ne želite sami voziti ili unajmiti automobil. Međunarodna zračna luka Denver udaljena je oko 220 milja od centra Aspena. Druga mogućnost je uzeti daljnji let za Aspen. Aspen također ima vlastitu, manju nacionalnu zračnu luku koja ugošćuje letove velikih zračnih prijevoznika kao što su Delta i United Airlines. Ovo je Zračna luka Aspen/Pitkin County, koja je udaljena tri milje od Aspena i do koje se može doći izravnim letovima iz brojnih zračnih luka, uključujući Denver, Dallas, Chicago O'Hare, Houston, Los Angeles, San Francisco, Minneapolis/St Paul i Atlantu.

Ova regija je posebno dobro mjesto za posjetiti sve ljubitelje prirode. Jedno od najpopularnijih planinarskih odredišta u Aspenu je odmaralište Maroon Bells, nazvano po dva vrha poznata kao Maroon Peak i North Maroon Peak u planinama Elk. Dvije druge fantastične lokacije koje možete posjetiti ui oko općine ako volite skijanje su Aspen Mountain i Independence Pass, gdje se nalaze neka fantastična skijališta i mnoštvo mogućnosti za skijanje. Ako želite uživati u manje napornoj aktivnosti u Aspenu, toplo se preporučuje da posjetite John Denver Sanctuary koji je apsolutno prekrasan park i vrt i sjajno mjesto za provođenje vremena. Ljubitelji umjetnosti također će uživati u posjetu Muzeju umjetnosti u Aspenu, koji je dom za neke sjajne zbirke suvremene umjetnosti. A ako vas zanima vidjeti rudnik srebra koji radi, idite ravno u rudnik krijumčara!

Zaključak

Sada znate kako doći do grada, kao i što vidjeti i raditi dok ste tamo, spremni ste za uživanje u posjetu ovom lijepom mjestu. Zato se lijepo provedite, ali prije toga svakako nabavite ESTA ili vizu za Aspen najmanje četiri tjedna prije polaska.