Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

ESTA za britanske državljane

ESTA za britanske državljane

ESTA prihvatljivost

Valjano Britanski građani mogu podnijeti zahtjev za ESTA
Valjano Velika Britanija pridružila se Visa Waiver Programu 1988
Valjano Velika Britanija je aktivna članica Visa Waiver Programa

Ostali ESTA zahtjevi

➤ ESTA je za posjete kraće od 90 dana
➤ Putnici koji dolaze kopnom, zrakom ili morem trebaju ESTA
Potrebna je važeća elektronička i strojno čitljiva putovnica
➤ ESTA je za turističke, poslovne, tranzitne, medicinske ili tranzitne svrhe
➤ Za svaku bebu, dijete, tinejdžera ili odraslog putnika potrebna je posebna ESTA aplikacija


Zadnje ažuriranje 1. veljače 2023

Mogu li britanski državljani podnijeti zahtjev za ESTA?

Britanski građani mogu podnijeti zahtjev za izuzeće od vize ESTA (Elektronički sustav za autorizaciju putovanja) za putovanje u Sjedinjene Države. ESTA dopušta građanima Britanije da posjećuju SAD u turističke, poslovne, tranzitne, medicinske svrhe i u svrhu kratkog studiranja bez vize do 90 dana po posjetu. Britanija je dodana u Program izuzeća od viza 1996. godine. Međutim, sigurnosne mjere, namijenjene rješavanju prijetnji terorizma, zahtijevale su prethodnu provjeru putnika prije njihova dolaska u Sjedinjene Države.

ESTA je osnovana 2009. u svrhu pojednostavljenja obrade zahtjeva za izuzeće od vize i pružanja mogućnosti carini i graničnoj zaštiti SAD-a, kao i Ministarstvu domovinske sigurnosti (DHS) za prethodnu provjeru putnika protiv brojnih zabranjenih letova baze podataka popisa kriminalaca i terorista. Tako se od 2009. godine od britanskih državljana traži da dobiju odobreni ESTA zahtjev za ulazak u Sjedinjene Države.

Može li britanski državljanin ostati duže od 90 dana?

Svaki britanski državljanin koji želi ući u Sjedinjene Države na dulje od 90 dana ili u svrhe koje nisu dopuštene programom ESTA morat će podnijeti zahtjev za drugu vizu. Dodatne pojedinosti možete pronaći ako posjetite web stranicu Ministarstva vanjskih poslova SAD- a i koristite besplatni alat " Visa Wizard ".

Može li britanski državljanin produžiti svoj ESTA nakon 90 dana?

Nakon što ste primljeni u Sjedinjene Države u skladu s Visa Waiver Programom, nemate pravo produljiti svoj boravak nakon početnog razdoblja od 90 dana. Stoga morate napustiti Sjedinjene Države unutar tog razdoblja od 90 dana. Kako biste saznali više informacija o produljenju svog boravka, posjetite web stranicu Službe za državljanstvo i imigraciju SAD-a (USCIS) .

Može li britanski državljanin promijeniti svoj status nakon ulaska u SAD?

Nakon što ste ušli u Sjedinjene Države prema Programu izuzeća od vize, nije vam dopušteno mijenjati svoj status u Sjedinjenim Državama. Da biste saznali više informacija, posjetite stranicu Promjena mog statusa neuseljenika na web stranici Službe za državljanstvo i imigraciju SAD-a (USCIS).

Kada britanski državljanin treba podnijeti zahtjev za ESTA?

Savjetuje se da britanski državljani popune svoj ESTA zahtjev 72 sata prije datuma polaska. Potpune pojedinosti mogu se pronaći ako posjetite ESTA zahtjeve ili stranicu ESTA FAQ . Savjetuje se da pregledate ove stranice prije pokretanja ESTA zahtjeva kako biste izbjegli bilo kakva kašnjenja ili rizik odbijanja ESTA zahtjeva.

Zahtjev je biti punopravni britanski državljanin prije podnošenja zahtjeva za ESTA Sjedinjenih Američkih Država, tako da će putnici koji imaju putovnicu ili putnu ispravu s drugačijim statusom morati podnijeti zahtjev za punu posjetničku vizu SAD-a, a ne ESTA.

Kako se mogu prijaviti za ESTA?

 • Ispunite i dovršite svoju prijavu na mreži – još jednom provjerite broj svoje putovnice i zemlju koja je izdala putovnicu jer se oni ne mogu kasnije promijeniti i morat ćete pokrenuti novi postupak prijave.
 • Predajte popunjenu prijavu
 • Obavezno provjerite svoje podatke prije plaćanja
 • Izvršite uplatu
 • Pričekajte potvrdu svog ESTA statusa putem e-pošte

Evo raščlambe svakog od tih koraka radi jasnijeg razumijevanja postupka prijave:

[1] Ispunite i dovršite svoju prijavu online

Morat ćete dostaviti informacije o:

 • Osnovni osobni podaci
 • Podaci o putovnici (vaša putovnica mora biti izdana u zemlji sudionici VWP-a)
 • Podaci o poslodavcu
 • Adresa i kontakt osoba ili organizacija u SAD-u
 • Kontakt koji se može koristiti u hitnim situacijama
 • Podaci o kreditnoj kartici
 • Odgovori na osam relevantnih sigurnosnih pitanja

Ako podnosite grupnu prijavu, svakako ispunite prijavu za svakog pojedinca koji će putovati u Sjedinjene Države. To uključuje maloljetnike i dojenčad . Svaka osoba koja želi putovati u SAD prema VWP-u mora imati odobrenje za putovanje.

Još jednom provjerite svoje podatke ovdje, posebno podatke o putovnici.

[2] Pošaljite svoju prijavu

Pošaljite svoju prijavu nakon što ste se uvjerili da su vaši odgovori doista točni. Ako trebate izvršiti brzi ispravak, možete se vratiti na prijavu odabirom prethodnog gumba PRIJE podnošenja prijave.

[3] Zapišite broj svoje prijave i pohranite ga negdje gdje ćete ga pamtiti

Vaš broj prijave dobro će vam doći u kasnijoj fazi ako trebate provjeriti status prijave ili ažurirati podatke o prijavi. Za pristup ovim podacima, uz broj prijave morat ćete unijeti broj putovnice i datum rođenja.

[4] Izvršite uplatu

Još jednom, svakako provjerite svoje podatke prije uplate jer postoje određena podatkovna polja koja nećete moći promijeniti podnošenje naknadnog plaćanja. Imate do 7 dana da izvršite uplatu nakon pokretanja prijave, bez obzira radi li se o pojedinačnoj ili grupnoj prijavi.

Kako biste izvršili plaćanje, jednostavno unesite potrebne podatke o kreditnoj kartici. Plaćanje je potrebno za obradu zahtjeva, a zatim nakon prihvaćanja i odobrenja vaše autorizacije putovanja, naknada je potrebna za odobrenje.

[5] Kako vidjeti status svoje prijave

Vjerojatno ćete odmah primiti status prijave; inače ćete morati čekati otprilike 72 sata ako ga ne primite odmah. Sustav će vam automatski izdati informacije koje možete koristiti za provjeru statusa vaše prijave u slučaju da se vaš status vrati s obavijesti na čekanju.

Na svoju prijavu možete dobiti jedan od sljedeća tri odgovora:

 • Autorizacija odobrena

Ako primite ovu poruku, to znači da sada možete putovati u SAD koristeći odobrenu autorizaciju putovanja prema VWP-u. Imajte na umu da to još uvijek ne jamči vaš ulazak u SAD. Primit ćete potvrdu o odobrenju zahtjeva i potvrdu o uplati.

 • Putovanje nije odobreno

Niste dobili odobrenje za putovanje u SAD prema VWP-u. Međutim, neuspješna autorizacija putovanja ne mora nužno u potpunosti poništiti vaš ulazak u SAD. Ako ipak želite putovati u SAD, morat ćete ishoditi vizu u tu svrhu. Više informacija o zahtjevima za vizu možete pronaći na platformi www.travel.state.gov.

Ako vaša prijava nije prihvaćena i dobijete status putovanja nije odobreno, to jednostavno znači da ne možete putovati u SAD prema VWP-u i da ćete morati pronaći drugi put za putovanje.

 • Autorizacija na čekanju

Ako primite ovaj status, mogli biste čekati do 72 sata na konačan odgovor. No nemojte se uzrujavati jer to ne mora nužno značiti negativan ishod. Možete biti u tijeku provjerom svog statusa pomoću prethodno pohranjenog broja prijave, broja putovnice i datuma rođenja. Kako biste provjerili svoj status, posjetite stranicu za provjeru svoje prijave .

Koliko dugo je potrebno da se dobije ESTA?

Britanski državljani mogu očekivati da će njihov ESTA zahtjev normalno biti obrađen i odobren u roku od 30 minuta, a autorizacija se šalje e-poštom u obliku PDF dokumenta. Nema potrebe za ispisom ili predočenjem bilo kakvih dokumenata u zračnoj luci jer se ESTA elektronički pohranjuje uz putovnicu u američkom imigracijskom sustavu.

Što ako mi ESTA bude odbijena?

U slučaju da se britanskom državljaninu uskrati ili ne ispunjava uvjete za ESTA , ili želi posjetiti Sjedinjene Države na više od 90 dana ili u druge svrhe putovanja od onih dopuštenih prema ESTA-i, tada bi nositelj britanske putovnice trebao podnijeti zahtjev za relevantnu američku vizu .

Britanski građani moraju se prijaviti online za ESTA. ESTA je potrebna prije ukrcaja na kopneno, zračno ili pomorsko plovilo za Sjedinjene Američke Države, a potrebno ju je primijeniti najmanje 72 sata prije polaska. Za prijavu ESTA potrebno je koristiti valjanu elektroničku putovnicu koja nije istekla. Podnositelji zahtjeva mogu pregledati detaljne ESTA zahtjeve , kao i posjetiti ESTA FAQ za više informacija prije nego što započnu s ESTA prijavom.

Odobreni ESTA zahtjev britanskom državljaninu ne daje istu razinu prava kao nositelju američke vize. Podnositelj zahtjeva za američku vizu morat će podnijeti sveobuhvatniji obrazac zahtjeva, nazvan DS-160 i prisustvovati intervjuu u američkom konzulatu ili veleposlanstvu. Nadalje, ovisno o vrsti vize, podnositelji zahtjeva će možda morati pripremiti dodatne dokumente kako bi dokazali autentičnost svojih planova i svrha putovanja u SAD prije ulaska u zemlju.

Hoću li morati uzeti tiskanu verziju svoje putne dozvole da je pokažem u zračnoj luci?

Nema potrebe ispisivati svoju autorizaciju putovanja jer je sustav u potpunosti elektronički i vaš će kopneni, pomorski ili zračni prijevoznik moći dobiti informacije o vašem ESTA statusu od DHS-a. Možda bi bilo dobro ispisati papir kako biste imali potvrdu pri ruci i vodili evidenciju o broju svoje prijave.

Koliko je web stranica ESTA privatna?

Web stranica ESTA pridržava se propisa propisanih Zakonom o privatnosti Sjedinjenih Država. Također ga hostira i njime upravlja vlada SAD-a, a oni su implementirali tehnologiju za osiguranje sigurnosti podataka i drugih vitalnih informacija na web-mjestu. Ovdje možete pregledati trenutne mjere zaštite privatnosti podataka DHS-a.

Što moje računalo treba imati da bih uspješno predao prijavu na ESTA platformi?

Minimalni zahtjevi su internetski preglednik s podrškom za 128-bitnu enkripciju. Preglednik bi trebao biti ažuriran na najnoviju verziju s omogućenim JavaScriptom i postavljenim da prihvaća kolačiće. Podržani su svi glavni preglednici, ali ako imate problema, svakako provjerite gore navedene minimalne zahtjeve. Ako i dalje imate problema, pokušajte koristiti neki drugi preglednik.

Pod kojim okolnostima bih trebao ponovno podnijeti zahtjev za ESTA?

Evo mogućih scenarija koji bi mogli zahtijevati novo odobrenje putovanja:

 • Prolazite kroz promjenu imena
 • Izdana vam je nova putovnica, bez obzira na razlog.
 • Dolazite do promjene spola
 • Vaša država državljanstva se mijenja
 • Ako su se vaše okolnosti promijenile i to izravno utječe na valjanost nekih od pitanja na koja ste odgovorili u svojoj prethodnoj prijavi.
 • Vaše trenutno odobrenje za putovanje je isteklo jer je rok od dvije godine istjecao ili vam je istekla putovnica. (Imajte na umu da iako postoji dvogodišnje razdoblje za svaku odobrenu prijavu, ako vaša putovnica istekne unutar te dvije godine, vaša će putna dozvola također automatski isteći.)

Nositelj sam valjane odobrene putne dozvole. Međutim, on istječe tijekom mog boravka i prije nego što napustim SAD. Hoću li morati podnijeti zahtjev za novi prije odlaska u SAD?

Nije potrebno ponovno podnijeti zahtjev jer je odobrena ESTA potrebna samo po dolasku u Sjedinjene Države.

Ja sam dvojni državljanin i moja putovnica koja nije VWP je istekla. Koju putovnicu trebam koristiti?

Morat ćete unijeti najnovije podatke za sve svoje putovnice i državljanstva. Međutim, koristite putovnicu koja ispunjava uvjete za VWP koju želite za svoju ESTA prijavu.

Mogu li ostaviti obavezno polje praznim i hoće li moja prijava biti odbijena ako to učinim?

Kandidatima se savjetuje da ispune svako obavezno polje na obrascu. Netočne informacije neće nužno rezultirati odbijanjem prijave, ali mogu rezultirati dodatnim vremenom obrade prije donošenja odluke.

Zašto su podaci o mom poslodavcu relevantni?

Vaši podaci o zaposlenju pomažu utvrditi da ne planirate ući u Sjedinjene Države kao imigrant. Vaš status za odobrenje putovanja je i dalje, samo u okviru neimigrantske sposobnosti i kao pojedinac morate pokazati svoju namjeru da se vratite u svoju zemlju porijekla.

ESTA savjetovanje o primjeni
 • Prijave je potrebno podnijeti najmanje 72 sata prije polaska u SAD
 • Podnositelji zahtjeva kojima je ESTA odbijena i dalje se mogu prijaviti za B2 turističku vizu ili B1 poslovnu vizu
 • Odobrena ESTA može se opozvati u bilo kojem trenutku i ne jamči ulazak u SAD

Saznajte više o ESTA-i

ESTA pogodnosti
 • Može se koristiti za višestruke unose
 • Online desktop ili mobilna aplikacija
 • Dvije godine valjanosti ili datum isteka putovnice, što god nastupi prije
 • Odluke o zahtjevima za ESTA obično se donose trenutno

Prijavite se za ESTA