Provjerite ESTA status
ESTA vijesti, informacije i pomoć.

ESTA zahtjevi

Postoji niz zahtjeva ESTA-e koje podnositelji zahtjeva moraju ispuniti kako bi osigurali odobrenje svojih zahtjeva za odobrenje putovanja. Mnogi zahtjevi ESTA-e su u skladu s onima koje je uveo Visa Waiver Program 1988. Ova stranica se neprestano ažurira kako bi odražavala najnovije promjene pravila koje je odredilo Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS).

Zahtjevi za državljanstvo

Morate imati putovnicu jedne od sljedećih 41 zemalja: Andora, Australija, Austrija, Belgija, Bruneji, Čile, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Japan, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Monako , Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Republika Malta, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajvan, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zahtjevi za putovnicu

Elektronički čip

Morate imati elektroničku putovnicu s čipom (čip sadrži biometrijske podatke nositelja putovnice). Od 1. travnja 2016. svi putnici koji putuju u SAD koristeći ESTA program moraju imati e-putovnicu s elektroničkim čipom, kao na slici. NAPOMENA: nećete imati pravo podnijeti zahtjev za ESTA ako putovnica koju ćete koristiti za posjet SAD-u nema elektronički čip. Ako se ne može utvrditi da vaša putovnica ima elektronički čip, tada vam može biti uskraćen ukrcaj u dolazni zrakoplov iz SAD-a.

Strojno čitljiva zona

Morate imati putovnicu koja također sadrži strojno čitljiv odjeljak na stranici biografije.

Valjanost

Vaša putovnica mora biti važeća u trenutku podnošenja zahtjeva za ESTA i u trenutku vašeg odlaska u SAD. Ako vaše ESTA odobrenje istekne dok ste u SAD-u, ne morate podnijeti zahtjev za novu ESTA, ali pazite da ne ostanete u zemlju ukupno 90 dana tijekom vašeg posjeta. Ne možete obnoviti ESTA zahtjev dok ste u Sjedinjenim Državama. Ako vaša ESTA istekne, morate napustiti zemlju u roku od 90 dana od dana kada je vaša putovnica udarena pečatom na zadnjem graničnom prijelazu SAD-a. Posjetitelji koji žele ostati u Sjedinjenim Državama dulje od 90 dana moraju ishoditi vizu posjetom najbližem američkom veleposlanstvu ili konzulatu i podnijeti zahtjev za odgovarajuću vizu ovisno o svrsi putovanja.


Elektronski čip u putovnici

Digitalna fotografija na putovnici

Strojno čitljivi kod na putovnici

Zahtjevi putovanja

  • Vaš posjet SAD-u traje manje od 90 dana.
  • Turizam: vaš posjet SAD-u je zbog turizma, odmora, posjeta prijateljima ili obitelji, kao i zbog liječenja.
  • Posao: Posjećujete SAD radi savjetovanja s poslovnim suradnicima ili pregovaranja o ugovorima s potencijalnim klijentima.
  • Stručni događaji: prisustvovat ćete znanstvenoj, obrazovnoj, profesionalnoj ili poslovnoj konvenciji ili konferenciji u SAD-u ili pohađati kratkoročnu neplaćenu obuku. Nije vam dopušteno primati plaćanje za prisustvovanje ovim događajima osim naknade za troškove plaćene tijekom vašeg posjeta.
  • Društveni događaji: vaš posjet SAD-u namijenjen je sudjelovanju u društvenim događajima kao što su oni koje organiziraju bratske, društvene ili uslužne organizacije. Također, dopušteno je sudjelovanje u amaterskim glazbenim, sportskim ili sličnim događanjima ili natjecanjima, ako posjetitelji ne primaju nikakve darove ili nagrade koji se mogu smatrati oblikom plaćanja.
  • Rekreacija: vaš posjet SAD-u je zbog kratkog rekreativnog tečaja, kao što je tečaj pletenja, iako nije dopušteno pohađanje tečajeva koji dodjeljuju bodove za diplomu.

Zahtjevi za prijavu

  • Morate se prijaviti online za ESTA .
  • Morate podnijeti zahtjev za svoju ESTA prije odlaska u SAD. Dobit ćete odgovor u roku od nekoliko minuta nakon podnošenja zahtjeva, iako će za mali postotak podnositelja zahtjeva biti potrebno 72 sata za daljnju obradu.

Ostali zahtjevi

VWP putnici koji u SAD dolaze kopnom, zrakom ili morem moraju imati povratnu kartu do svoje matične zemlje ili kartu za daljnji put do drugog odredišta izvan SAD-a. Ako putujete s elektroničkom kartom, morate nositi kopiju plana puta radi predočenja američkoj imigraciji na ulaznoj luci.

Putnici koji ne ispunjavaju uvjete za VWP i ulaze u SAD kopnom iz Kanade ili Meksika moraju posjedovati ispunjeni digitalni obrazac I-94.

Ako ste u tranzitu kroz Sjedinjene Države do odredišta u Kanadi, Meksiku ili susjednim otocima, možete ponovno ući u Sjedinjene Države na povratku bilo kojim načinom prijevoza, sve dok cijeli posjet, uključujući oba razdoblja provedena u tranzitu au Kanadi, Meksiku ili susjednim otocima ne prelazi 90 dana.

Ako putujete do odredišta izvan Kanade, Meksika ili susjednih otoka, povratno putovanje mora biti na prijevozniku koji sudjeluje, ali ne mora biti u roku od 90 dana, jer ćete morati podnijeti novi zahtjev za ulazak.


Podnositelji zahtjeva za vizu

Ako ne ispunjavate sve gore navedene uvjete, morat ćete podnijeti zahtjev za vizu.

Ako želite ostati dulje od 90 dana u SAD-u, ili želite studirati za koledž ili sveučilište, dobiti posao, raditi kao član stranog tiska, radija, filma, novinara ili drugih informativnih medija, ili postati stalni stanovnik SAD-a, morate podnijeti zahtjev za odgovarajuću vizu jer svrha vašeg putovanja ne potpada pod smjernice Visa Waiver Programa.


ESTA odbijanja

Ako je vaš ESTA zahtjev odbijen, morat ćete podnijeti zahtjev za vizu ako želite putovati SAD-om


Ispravljanje ESTA grešaka

Ako ste pogriješili u aplikaciji ESTA, morat ćete poslati e-poruku Carinskoj i graničnoj službi SAD-a (CBP) kako bi se promjena na vašoj ESTA prijavi izmijenila. Posjetite CBP za više informacija:

https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US


ESTA nepodobnosti

Strani državljani s manjim prometnim prekršajima, ali bez uhićenja i/ili osude, prvo bi trebali podnijeti zahtjev za ESTA kako bi putovali putem VWP-a, pod pretpostavkom da su ispunjeni svi ostali uvjeti. Državljani zemalja programa Visa Waiver koji žele putovati u Sjedinjene Države nemaju pravo na ESTA ako ispunjavaju bilo koji od sljedećih kriterija:

[1] Kaznena ili pravna povijest s prethodnim većim ili nasilnim incidentima

Kriminalna povijest uključuje uhićenja, osude za nasilna djela, prijevare ili droge. To također može uključivati bilo kakvu uključenost u organizacije koje SAD smatra terorističkim skupinama ili nasilnim skupinama koje čine zločine protiv čovječnosti. Ako već imate kriminalnu prošlost, to će vjerojatno utjecati na ishod vaše ESTA prijave.

[2] Prethodno kršenje imigracijskih zakona u SAD-u ili drugim zemljama

Putnicima koji prekorače svoje posjete Sjedinjenim Državama bit će teže ponovno ući ako ponovno podnose zahtjev za ESTA ili vizu. To uključuje osobe koje su prekoračile boravak, osobe koje su prethodno prekoračile boravak u Americi na prethodnom putovanju. Pojedinci s poviješću deportacije u SAD vrlo vjerojatno neće ispunjavati uvjete za ESTA.

[3] Povijest odbijanja vize za SAD

Ako vam je odbijen ulazak u SAD ili vam je odbijena američka viza kroz prethodni ESTA ili drugi zahtjev za američku vizu , tada vjerojatno nećete ispunjavati uvjete za dobivanje ESTA odobrenja.

[4] Boluje od zaraznih bolesti

Ako imate neku zaraznu bolest, možda će vam biti teško dobiti vizu ili ukinuti vizu za SAD. Takve zarazne bolesti mogu uključivati koleru, difteriju, tuberkulozu, kugu, velike boginje, žutu groznicu i druge. Ako ste zaraženi zaraznom bolešću, trebali biste potražiti liječničku pomoć radi liječenja prije podnošenja zahtjeva za ESTA.

[5] Nedostatak jakih veza s domovinom

Ako niste u mogućnosti pokazati dostatan dokaz o vezama sa svojom matičnom zemljom, možda će vam biti teško dobiti vizu za SAD. To može biti u obliku bankovnih izvoda, ulaganja, ugovora o zaposlenju / radu, hipoteka ili druge osobne imovine.

[6] Financijska nestabilnost

Morate biti u mogućnosti pružiti dostatan dokaz da ste u stanju financijski se uzdržavati dok boravite u Americi, ovisno o području koje ćete posjetiti. Ako niste u dobrom financijskom stanju u vrijeme vašeg putovanja u Ameriku, možda ćete morati pokazati da će vaše putovanje financirati netko drugi.

[7] Korištenje ESTA-e za traženje posla u SAD-u

Ako doista želite dobiti posao u SAD-u, trebali biste tražiti sponzorstvo od američkog poslodavca koji može podnijeti peticiju u vaše ime. Putovanje u Sjedinjene Države u svrhu rada bez prethodnog odobrenja je protuzakonito i rezultirat će deportacijom, a možda i doživotnom zabranom ponovnog ulaska u SAD.

[8] Prethodna povijest putovanja izaziva sigurnosnu zabrinutost

Ako vaša povijest putovanja uključuje zemlje ili regije koje su u područjima zabrinutosti američkog State Departmenta , kao što su Alžir, Burma, Narodna Republika Kina, Kuba, Eritreja, Iran, Demokratska Narodna Republika Koreja, Nikaragva, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabiji, Tadžikistanu i Turkmenistanu. Ako je tako, moglo bi vam biti teško dobiti dozvolu za ulazak u SAD. Tijekom proteklih nekoliko godina, Sjedinjene Države također su pomno ispitivale putnike koji su posjetili zemlje kao što su Kuba, Iran, Irak, Libija, Sjeverna Koreja, Somalija, Sudan, Sirija ili Jemen na ili nakon 1. ožujka 2011.

[9] Vaša radna, akademska ili vojna povijest ne izaziva sumnju

Gdje radite, studirate ili ste služili vojnu službu koristi se za utvrđivanje jeste li podnositelj zahtjeva koji može zahtijevati dodatnu provjeru tijekom razgovora u veleposlanstvu ili prilikom prolaska kroz carinu SAD-a.

[10] Vaše se ime nalazi na sigurnosnom nadzornom popisu

Ako se vaša obitelj nalazi na bilo kojem američkom nadzornom popisu za kriminalna ili teroristička djela, mogli biste se suočiti s dodatnim ispitivanjem u vrijeme imenovanja u veleposlanstvu, kao i na američkoj granici.

[11] Dvojno državljanstvo za zemlju na popisu za promatranje

Ako imate dvojno državljanstvo, uz državljanstvo VWP zemlje, možda nećete ispunjavati uvjete za ESTA ako vaše drugo državljanstvo bude za sljedeće zemlje: Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Sudan ili Sirija.

Prijavite se za ESTA

ESTA izuzeće od vize potrebno je za turistička, poslovna ili tranzitna putovanja kraća od 90 dana. Neishođenje ESTA-e može dovesti do odbijanja ulaska na granici i velike kazne. Savjetuje se prijaviti se što je prije moguće.

Prijavite se za ESTA